open-navfaktor-logo
search
Vanredno obraćanje
Trump potvrdio da je Al-Baghdadi mrtav: "Plakao je do kraja, aktivirao je prsluk sa eksplozivom"
Dodao je američki predsjednik kako su nekoliko sedmica nadzirali vođu ISIL-a i kako su imali informacije o njegovom kretanju
27.10.2019. u 14:44
get url
text
get url
text

Američki predsjednik Trump potvrdio da je u sinoćnjoj operaciji u Siriji ubijen lider ISIS-a Abu Bakr al-Baghdadi.

Al-Baghdadi je, podsjećamo, stradao tokom američke operacije na sjeverozapadu Sirije, u blizini Idliba.

- Došao je do kraja tunela, naši su ga psi do tamo doveli. Poveo je svoje troje djece u smrt. Plakao je do kraja. Aktivirao je prsluk s eksplozivom i tijelo mu je osakaćeno, a na njega se nakon eksplozije srušio i tunel – kazao je Trump.

Dodao je američki predsjednik kako su nekoliko sedmica nadzirali vođu ISIL-a i kako su imali informacije o njegovom kretanju.

- Stalno je mijenjao planove. Vidjeli smo da je tamo, znali za taj objekt i znali smo za tunele. Većina tunela je bila slijepa, jedan nije, ali taj smo pokrili. Spustili smo se s osam helikoptera. Nismo htjeli ići na glavni ulaz jer je to bila zamka. Gledao sam to uživo, sve je bilo vrlo jasno, kao da gledate film - rekao je Trump.

Poručio je kako su SAD sinoć priveli pravdi jednog od najgorih terorista.

- Al-Baghdadi je mrtav. Dugo smo ga tražili. Ovo je bio jedna od naših najvećih prioriteta – izjavio je Trump.

 Trump je zahvalio se Turskoj i Rusiji na saradnji tokom sinoćnje operacije u Siriji u kojoj je ubijen lider terorističke organizacije ISIS Abu Bakr al-Baghdadi. Ističući da je imao priliku promatrati veći dio operacije, Trump je kazao da niti jedan američki vojnik nije stradao u akciji.

Američki predsjednik Trump također je kazao da je SAD tokom operacije koordinirao sa Turskom, Rusijom, Sirijom i Irakom. Dodao je da su u operaciji pomogli i “sirijski Kurdi“, kako inače oslovljava grupu YPG/PKK.

- Turska je cijelo vrijeme znala kuda idemo i nije bilo nikakvih problema, bila je od velike pomoći, bila je izvrsna - kazao je Trump koji se i zahvalio toj zemlji na toj saradnji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.