open-navfaktor-logo
search
Iznio stav
Trump: SAD želi vidjeti Iran bez nuklearnog oružja
Trump je posljednjeg dana samita G7 u francuskom gradu Biarritzu kazao da njegova administracija želi vidjeti Iran bez nuklearnog oružja i balističkih raketa
26.08.2019. u 20:09
get url
text

Washington ne traži promjenu vodstva u Iranu, izjavio je u ponedjeljak američki predsjednik Donald Trump, javlja Anadolu Agency (AA).

Trump je posljednjeg dana samita G7 u francuskom gradu Biarritzu kazao da njegova administracija želi vidjeti Iran bez nuklearnog oružja i balističkih raketa.

Istakao je da će se zemlje uključene u iranski Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja (JCPOA) o nuklearnom sporazumu, uključujući Francusku, jednog dana zahvaliti njemu što je SAD napustio sporazum. Na pitanje o trgovinskom ratu SAD-a s Kinom, Trump je kazao da je "to je način na koji pregovara", ali je ipak, pohvalio vodstvo svog kineskog kolege Xija Jinpinga uslijed eskalirajućeg trgovinskog spora između dviju zemalja.

Na kraju je poručio da bi želio biti domaćin samita G7 2020. godine na jednom od svojih imanja. U francuskom gradu Biarritzu u ponedjeljak je posljednjim sastancima završen samit G7 na kojem su se vodile žustre rasprave o najvažnijim globalnim pitanjima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.