open-navfaktor-logo
search
"Čvrsti partneri"
Trump štiti Saudijsku Arabiju uprkos ubistvu Khashoggija
Američki predsjednik Donald Trump izjavio kako ipak namjerava "ostati čvrsti partner" sa Saudijskom Arabijom
20.11.2018. u 21:25
get url
text

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio da je možda saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman imao saznanja o ubistvu novinara Jamala Khashoggija, javlja Anadolu Agency (AA).

Dodao je kako ipak namjerava "ostati čvrsti partner" sa Saudijskom Arabijom.

- Naše obavještajne službe nastavljaju procjenjivati sve informacije, ali bi se moglo reći da je prestolonasljednik imao saznanja o ovom tragičnom događaju - možda je imao, a možda i nije! - kazao je Trump u saopćenju Bijele kuće.

Njegova izjava je uslijedila nakon izvještaja u kojem je CIA zaključila da je princ bin Salman naredio ubistvo Khashoggija.

Američki predsjednik je također rekao da su ugovori sa Saudijskom Arabijom vrijedni oko 450 milijardi dolara doprinijeli otvaranju na hiljade radnih mjesta i da je postojala "bliska saradnja" sa Sjedinjenim Državama u vezi s pitanjem stabilizacije cijena nafte.

- Sjedinjene Države namjeravaju ostati čvrst partner Saudijske Arabije kako bi osigurali interese naše zemlje, Izraela i svih drugih partnera u regionu - poručio je Trump.

Na kraju je naglasio kako možda američki Kongres želi drugačiju odluku u vezi sa ubistvom Khashoggija.

- Kongres možda želi ići u različitom smjeru u vezi s Khashoggijem. Otvoren sam za sva mišljenja dok je u prvom planu sigurnost SAD-a. Razmotrit ću ideje o odnosima SAD-a i Saudijske Arabije ukoliko su u skladu s apsolutnom sigurnošću Amerike - kazao je Trump.

Khashoggi, novinar i kolumnista lista The Washington Post, ubijen je 2. oktobra u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu. Tursko tužilaštvo otkrilo je da je Khashoggi zadavljen odmah po ulasku u konzulat, a da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile. Istraga o slučaju je i dalje u toku s akcentom na potragu za Khashoggijevim posmrtnim ostacima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.