Prvi put u mandatu

Trump uložio veto na rezoluciju o ukidanju vanrednog stanja

Objavljeno: 15.03.2019. u 22:26

Ovo je prvi put da je predsjednik Trump iskoristio pravo veta od preuzimanja mandata

Donald Trump

FOTO: AA

Američki predsjednik Donald Trump uložio je veto kojim je poništio rezoluciju Kongresa o ukidanju vanrednog stanja na granici SAD-a i Meksika, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovo je prvi put da je predsjednik Trump iskoristio pravo veta od preuzimanja mandata.

Podsjetimo, Predstavnički dom američkog Kongresa, gdje većinu čine demokrate, prošlog mjeseca je usvojio rezoluciju o ukidanju vanrednog stanja.

-Glasanje Kongresa kojim se negira kriza na južnoj granici bio je glas protiv realnosti - rekao je Trump novinarima.

Podsjetimo, američki Senat je u četvrtak također usvojio rezoluciju o ukidanju vanrednog stanja na granici SAD-a i Meksika koje je američki predsjednik Donald Trump proglasio u februaru ove godine. Senat je većinom od 59-41 glasao za ukidanje vanrednog stanja.

Trump je ranije najavio da će iskoristiti pravo veta da bi blokirao rezoluciju.

Američki mediji navode da američki Kongres vjerovatno neće imati dovoljno glasova da se izbori protiv predsjednikovog veta jer, da bi ga nadjačao, potrebno je da u ponovljenom glasanju za ukidanje vanrednog stanja budu dvije trećine kongresmena u oba kongresna doma.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije