open-navfaktor-logo
search
Predizborna kampanja
Trump: Zaustavili smo masovna ubijanja između Srbije i Kosova
Američki predsjednik Donald Trump u predizbornoj kampanji u Sjevernoj Karolini rekao je, između ostalog, da će možda dobiti Nobelovu nagradu za mir i u tom kontekstu pomenuo nedavno potpisan sporazum između Beograda i Prištine u Washingtonu.
20.09.2020. u 15:52
get url
text
get url
text

Trump je rekao da je uspio da zaustavi masovna ubijanja koja se već nekoliko decenija dešavaju između Srbije i Kosova.

- Siguran sam da ću se kvalifikovati za Nobelovu nagradu za mir. Zaustavljamo masovna ubijanja između Kosova i Srbije. Dugo godina su se ubijali. Prestat će da ubijaju jedni druge. Rekao sam: '"Momci, hajde da se okupimo." Znate, oni to rade stotinama godina, pod različitim imenima - rekao je Tramp.

Sedam zastupnika Evropskog parlamenta predložilo je Donalda Trumpa za laureata Nobelove nagrade za mir i uputili su nacrt rezolucije kojom od Evropske komisije i Evropskog vijeća traže da podrže njihov predlog.

Ranije ovog mjeseca, Trumpa je za Nobelovu nagradu za mir predložio i član norveškog parlamenta Kristijan Tibring-Gjede, izvjestili su američki mediji.

Trump je drugu odvojenu nominaciju za Nobela za mir, a vlade Kosova i Srbije prvu, dobio na prijedlog Magnua Jakobsona, publiciste iz Švedske, koji je tri strane nominovao zbog sporazuma o ekonomskoj normalizaciji, potvrdio je na Twitteru specijalni izaslanik predsjednika Trumpa za mirovne pregovore Srbije i Kosova, Richard Grenell.

Predstavnici Srbije i Kosova potpisali su nedavno u Bijeloj kući sporazum o poboljšanju ekonomskih odnosa, nakon godina međusobnih blokada i opstrukacija, otkako je 2008. godine Kosovo proglasilo nezavisnot od Srbije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.