open-navfaktor-logo
search
Pandemija
Trump: Želim pomoći Iranu ako mu ta pomoć treba i ako je zatraži
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump poručio je da je spreman pružiti pomoć ako je Iran zatraži u borbi protiv pandemije COVID-19.
20.04.2020. u 09:43
get url
text

Trump je na konferenciji u Bijeloj kući kazao da SAD bilježi nove iskorake u borbi protiv širenja koronavirusa, a dodao je da je blizu postizanja dogovora s demokratama o paketu pomoći od 450 milijardi dolara za mala preduzeća i bolnice na periferijama.

Odgovarajući na kritike da u SAD-u nema dovoljno setova za testiranje na koronavirus, Trump je tokom konferencije iz džepa izvadio jedan test i, uporedivši ga sa štapićem za čišćenje ušiju, poručio da njegova proizvodnja nije komplicirana kao proizvodnja respiratora.

On je odbacio kritike i poručio da je već pokrenut proces proizvodnje više od 20 miliona testova.

Na upit da li je razmišljao o pružanju pomoći Iranu koji je među pandemijom teže pogođenim zemljama, Trump je kazao da je spreman na takav čin.

- Želim pomoći Iranu ako mu ta pomoć treba i ako je zatraži. Pandemija je teško pogodila Iran, ali nisu tačne brojke koje su iranske vlasti saopćile. Naravno da bismo im poslali pomoć i respiratore ako im trebaju - poručio je Trump.

Trump je komentirao i proteste koji su proteklog vikenda održani u više saveznih država sa zahtjevom ukidanja restriktivnih mjera uvedenih u jeku borbe protiv širenja koronavirusa te je poručio da svaki građanin ima pravo da protestira.

- U nekim državama se stvarno pretjeralo s tim mjerama - kazao je Trump.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.