open-navfaktor-logo
search
Najbolji bh. atletičar
Tuka: Finale Dijamantske lige trče najbolji, ali formu tempiram za SP
Imam osjećaj, ustvari znam, da nisam dao maksimum u Monte Carlu i da mogu bolje od toga, naglasio je naš najbolji atletičar
26.07.2019. u 11:12
get url
text

Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka sutra će učestvovati na državnom prvenstvu, nakon čega slijede pripreme za finale Dijamantske lige i Svjetsko prvenstvo.

Na mitingu Dijamantske lige, koji je nedavno održan u Monacu, Tuka je ostvario najbrže vrijeme u Evropi ove sezone, a utrku je završio kao treći.

- Imam osjećaj, ustvari znam, da nisam dao maksimum u Monte Carlu i da mogu bolje od toga - naglasio je naš najbolji atletičar.

Ova atletska sezona bit će nešto duža u odnosu na ranije, a razlog za to je Svjetsko prvenstvo koje tek krajem septembra počinje u Dohi.

- Atletska sezona se inače zvaršava sredinom septebra, a sada Svjetsko prvenstvo počinje krajem septembra. Na meni je da vjerujem trenerima i da na pravi način tempiram formu - kazao je Tuka.

Amel će ove sezone nastupiti u finalu Dijamantske lige u Zurichu 29. augusta.

- Do finala Dijamantske lige pripremat ću se na planini, švicarskom St. Moritzu, a tek nekoliko dana prije finala doći ću u Zurich. MOram biti iskren pa priznati da je finale Dijamantske lige još samo jedno finale, ali puno mi je važnije biti u pravoj formi u Dohi - rekao je najbrži Evropljanin na 800 metara u ovoj sezoni, te dodao:

- Dijamantska liga, odnosno njeno finale, nudi veliki kvalitet jer će najboljih osam trčati u njemu. Očekujem jedan dobar rezultat, a svaka trka je posebna za sebe i nikad ne znate šta se može desiti. Smatram da imam dovoljno iskustva i vjerujem da će sve proći kako treba. S druge strane do finala SP-a morate proći kroz kvalifikacije, što je itekako zahtjevno. Moram biti posebno pažljiv jer svi na SP dolaze s ispunjenom normom.

{$galerijaFotografija}

Tuka je ove sezone nešto više učestvovao i u utrkama na 400 metara, a zbog odličnih rezultata mnog smatraju kako ima prostora za napredak i na 800 metara.

- U svakom sportu brzina je osnovni faktor koji. Zbog toga sam se ove sezone nešto više posvetio i utrkama na 400 metara, kako bih razvio veliku brzinu u prvom krugu - objasnio je naš atletičar.

Čovjek koji u svom vlasništvu već ima jednu bronzanu medalju sa SP-a iz 2015. godine, kaže kako mu je najteže bilo tokom 2017. godine, a pojasnio je i zašto.

- Mislim da mi je 2017. godina najteže pala u dosadašnjoj karijeri. Iako su me povrede mučile tokom 2018. godine, godinu dana ranije sam se dosta preispitivao i pitao se da li mogu da se vratim. Imao sam veliku podršku roditelja, trenera i tima ljudi oko mene kojima se posebno zahvaljujem - rekao je Tuka, te na kraju otkrio kako je u posljednjih mjesec danas smršao veiše od pet i po kilograma.

Press konferencija Amel Tuka
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.