open-navfaktor-logo
search
Mnogo dešavanja
Turbulentna godina bh. rukometa: Oproštaj starosjedilaca, nagomilani porazi i nada u Smajlagića
Godina iza nas bila je mnogo turbulentna za bosanskohercegovački rukomet.
03.01.2023. u 20:12
get url
text

Muška reprezentacija godinu je započela nastupom na Evropskom prvenstvu koje se od 13. do 30. januara održalo u Slovačkoj i Mađarskoj.

VEZANI TEKST - Zmajevi se porazom od Španije oprostili od Evropskog prvenstva

Rukometni Zmajevi su grupnu fazu igrali u Bratislavi zajedno sa selekcijama Švedske (koja je na kraju osvojila Euro) i Španije (viceprvakom Evrope) i Češke, te su upisali sva tri poraza: Švedska 30:18, Češka 27:19 te Španija 28:24.

Treba istaći da su bh. reprezentativci na EP imali dosta problema sa koronavirusom pa su tako nastupili desetkovani u sva tri susreta.

Jedan od najboljih rukometaša naše zemlje od osamostaljenja Nikola Prce protiv Španije je odigrao posljednje minute u najdražem dresu.

Prce je protiv aktuelnog Furije postigao tri gola, a nakon susreta je objavio da se oprašta od dresa Zmajeva.

VEZANI TEKST - Prce: Ovo je bila moja posljednja utakmica u dresu reprezentacije BiH, volio bih biti predsjednik države

- Ovdje nema previše naših ljudi, tako da ne osjećam da je bila posljednja utakmica, ali jeste. Žao mi je što prvenstvo nismo okončali pobjedom iako smo bili veoma blizu, na kraju smo pali. Ovo je bila moja posljednja utakmica u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine. Mislim da je stvarno bilo dosta.

Za mene bi najljepši mogući način bio oprostiti se da smo dobili, ali i ovako možemo biti zadovoljni. Čestitke Španiji - rekao je Prce, te istakao da mu je najdraži momenat u karijeri odlazak na Svjetsko prvenstvo u Katar.

Dugogodišnji reprezentativci Vladimir Vranješ i Ivan Karačić su se također poslije nastupa na Evropskom rukometnom prvenstvu odlučili povući iz reprezentacije BiH.

Zmajevi su u martu ostali i bez selektora. Hrvatski stručnjak Ivica Obrvan podnio je ostavku, a njegovo mjesto privremeno je zauzeo Toni Čolina.

Bh. rukometaši su pod vodstvom Čoline igrali susrete predbaraža za Svjetsko prvenstvo.

VEZANI TEKST - Desetkovani Zmajevi ponovo poraženi od Grčke

U prvom meču u Chalkidi naša selekcija doživjela je težak poraz 24:27, a u revanšu koji je odigran tri dana kasnije u Mejdanu Grci su ponovo slavili 28:26 čime su potvrdili plasman u baraž za SP.

Treba istaći da je zbog velikog broja povreda naša selekcija bila desetkovana u oba susreta predbaraža.

Zmajevi su u martu dobili i rivale u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo: Sloveniju, Crnu Goru i Kosovo.

Krajem juna RSBiH dobio je novo rukovodstvo. Za predsjednika Skupštine izabran je Branko Stojkić, a potpredsjednici najveće instance bh. saveza postali su Ljubo Kokotović i Faris Hebibović.

VEZANI TEKST - Rukometni savez BiH dobio novo rukovodstvo

Izabrani su i novi članovi Upravnog odbora Rukometnog saveza BiH, a to će u naredne četiri godine biti: Kenan Magoda, Haris Galijašević, Emir Dautović, Nedim Musić, Dario Pušić, Branko Vukojević, Slobodan Zadro, Zoran Trlin, Darko Savić, Vladimir Branković, Stevan Bekan i Nedjeljko Perišić.

Članovi predsjedništva RSBiH su Slobodan Zadro, Kenan Magoda i Vladimir Branković, a za sekretara je postavljen Tarik Smajović.

Zmajevi su u septembru dobili novog selektora - Irfana Smajlagića. Rođeni Banjalučanin je neko za koga se vjeruje da će u narednom periodu preporoditi selekciju.

Smajlagić nije imao puno vremena da spremi tim za prve obaveze koje su uslijedile, a to su mečevi prvog i drugog kola kvalifikacija za EP. Njegovi izabranici su u prvom kolu kvalifikacija poraženi od Slovenije u Mariboru rezultatom 28:20, a tri dana kasnije u Skenderiji doživjeli su težak poraz od Crne Gore (36:25).

Ženska rukometna reprezentacija u oktobru je dobila novu selektoricu Almu Čehajić-Hadžović.

Ona je na toj funkciji naslijedila Radana Rovčanina koji je do tada bio selektor našeg nacionalnog tima.

VEZANI TEKST - Smajlagić na predstavljanju: Moja želja je da budemo prvaci Evrope, ali trebamo biti realni

Zmajice su u pretkvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo za rivala imale selekciju Grčke.

U prvom meču pretkvalifikacija za SP Zmajice su predvođene novom selektoricom u Cazinu izgubile sa 21:23, a dva dana kasnije bh. dame su u na istom terenu slavile sa 22:21. Međutim, ta pobjeda nije bilo dovoljno da nadoknade dva gola zaostatka iz prvog meča te su tako bh. reprezentativke ostale bez plasmana u kvalifikacije.

Sredinom decembra RSBiH dobio je novog sekretara. Za nasljednika Tarika Smajovića izabran je EHF sudija Nedim Arnautović.

Savez je na kraju godine dobio i nove prostorije.

Što se tiče klupskog rukometa u našoj zemlji, titulu prvaka u muškoj kategoriji osvojili su rukometaši Borca, dok je titula prvaka za žene pripala HRK Grude.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.