open-navfaktor-logo
search
Sa svih strana svijeta
Turisti oduševljeni Sarajevom i Bosnom i Hercegovinom: Ova zemlja je raj
Ulice Sarajeva prepune su turista i svih dijelova svijeta. Posebno je turistima "preplavljena" stari dio grada, Baščaršija i živopisne uličice rezervisane samo za pješake u okolini Begove džamije.
05.08.2022. u 09:23
get url
text

Svi su oduševljeni Sarajevom, historijskim znamenitostima grada, bosanskom kuhinjom, ali isto tako i gostoprimstvom građana Bosne i Hercegovine.

Turizam u BiH se oporavlja ubrzano nakon zatišja u periodu pandemije koronavirusa i globalnih ograničenja kretanja koja su bila pogubna po ovaj sektor. To potvrđuju i podaci koje je objavila Agencija za statistiku BiH, a prema kojima su turisti u prvoj polovini ove godine u Bosni i Hercegovini ostvarili blizu 600.000 posjeta, što je više od 75 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Ekipa AA posjetila je Baščaršiju gdje je imala priliku razgovarati sa turistima. I, zaista se od njih o Sarajevu i Bosni i Hercegovini ne može čuti ništa, osim oduševljenja.

Amerikanac Carmen Gentile s porodicom je u posjeti Bosni i Hercegovini.

Mješavina različitih kultura

- Ovo je moja treća posjeta ovoj zemlji. Obišli smo Sarajevo, ali ćemo posjetiti i druge gradove. Zaista mi se Sarajevo veoma dopada, jer volim tu mješavinu kultura, ljudi iz cijelog svijeta, historiju, grad je jako dinamičan, zaista je ovdje prelijepo - kazao je Gentile.

Dopada mu se to što u Sarajevu može vidjeti u upoznati ljude iz cijelog svijeta, bilo da je riječ o turistima ili ljudima koji tu žive.

- To čini jednu vrlo interesantnu sliku, sve je tako isprepleteno - kazao je Gentile.

Dodao je kako posebno cijeni gostoprimstvo Bosanaca i Hercegovaca.

- Mnogo je osmijeha, srdačnih pozdrava, to jako cijenimo. Ponekad u nekim gradovima možete osjetiti da je lokalno stanovništvo umorno od turista, ali to ovdje nisam osjetio - dodao je.

Na pitanje kako mu se dopada bosanskohercegovačka kuhinja, kazao je kako je fantastična.

- Osim lokalne bosanske, imate i restorane u kojima možete probati druge svjetske kuhinje. Iznenadilo me da imate i jako kvalitetnu pizzu - poručio je Gentile.

Sadik Gurkan, Turčin sa adresom u Beču, drugi put je u BiH, nakon pauze od osam godina. Upitali smo ga da li se Sarajevo promijenilo za tih osam godina, na što je kazao:

- Ima manjih promjena, stigli smo tek jučer, pa ćemo vidjeti. Sarajevo je zaista jako lijep grad, osjećam se kao kod kuće, kao da sam došao u mali Istanbul.

Dodao je da je prije osam godina bio u Mostaru, posjetio je tekiju u Blagaju.

- Zasad smo obišli Baščaršiju, džamije, muzeje. Porobali smo ćevape, burek, ukusno je, preporučujemo svima - rekao je.

S porodicom je u posjeti Sarajevu i Antonija iz Zagreba, koja je kazala kako je u glavni grad BiH ponovo došla nakon pauze od 20 godina.

- Lijepo se osjećam, zaista je lijepo. Puno se promijenilo, izgradilo. Obišla sam Katedralu, sada ćemo posjetiti i džamiju - kazala je kratko Antonija.

Hamed iz Emirata došao zbog ćevapa i kafe

- Ova zemlja je raj - prvo je što nam je rekao Hamed, turista iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, nakon što smo ga zamolili da nam prenese svoje impresije o Bosni i Hercegovini.

Hamed je također drugi put u BiH, ranije je bio u posjeti s prijateljima, ovoga puta je tu zajedno sa suprugom.

- Zaista je ova zemlja raj. Možete je posjetiti i tokom zime, i tada je lijepa i potpuno drugačija. Zaista ne znam šta drugo da kažem, ovo je prelijepa zemlja - kazao je Hamed.

Tokom posjete boravio je i u Mostaru, te na Prokoškom jezeru. Zadovoljan je gostoprimstvom građana BiH i generalno odnosom prema turistima.

- Zaista se osjećam sigurno dok šetam ulicama Sarajeva zajedno sa svojom suprugom. Niko me ne uznemirava - kazao je Hamed.

Na pitanje šta misli o bosanskoherceogovačkoj kuhinji, kroz smijeh je odgovorio:

- Reći ću vam samo da sam u Bosnu došao zbog kafe i ćevapa.

Za pola godine više od pola miliona turista u BiH

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u periodu januar – juni 2022. godine turisti su u Bosni i Hercegovini ostvarili 594.485 posjeta, što je više za 77,8 posto i 1.295 674 noćenja, što je više za 68,3 posto u odnosu na isti period 2021. godine. Broj noćenja domaćih turista viši je za 18,7 posto, dok je broj noćenja stranih turista viši za 136,4 posto u odnosu na isti period 2021. godine.

U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista je 40,9 posto, dok je 59,1 posto učešće stranih turista.

U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Srbije (19,7 posto ), Hrvatske (18 posto), Slovenije (6,4 posto), Turkiye (5,0 posto), Njemačke (5,0 posto), Crne Gore (3,4 posto), Ujedinjenih Arapskih Emirata (3,3 posto), Saudijske Arabije (3,3 posto) i Sjedinjenih Američkih Država (3,3 posto), što je ukupno 67,4 posto. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 32,6 posto noćenja.

Što se tiče dužine boravka stranih turista u Bosni i Hercegovini, na prvom mjestu je Kuvajt sa prosječnim zadržavanjem od 3,3 noći, Irska sa 2,9 noći, Francuska sa 2,8 noći te Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Luksemburg i Kina sa po 2,7 noći.

Prema vrsti smještajnog objekta najveći broj noćenja ostvaren je u okviru djelatnosti "Hoteli i sličan smještaj" sa učešćem od 93,9 posto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.