Turisti uživaju u čarobnim ljepotama Pamukkalea

Objavljeno: 10.08.17 u 16:09

Poznato turističko mjesto Pamukkale u jugozapadnoj Turskoj u blizini grada Denizlija tokom cijele godine privlači pažnju velikog broja turista koji uživaju u ljepotama tog kraja.

Kako javlja Anadolija, Pamukkale ima 17 izvora iz kojih izvire voda temperature od 35 do 100 stepeni Celzijusa. Pamukkale doslovno znači "dvorac pamuka" i jedno je od najimpresivnijih čuda Turske. Tvrdi, bijeli depoziti iz daljine podsjećaju na snijeg. Nalaze se i na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine.

Pored domaćih turista u Pamukkaleu se mogu sresti i turisti iz svih evropskih zemalja ali i Kine, Japana, Južne Koreje ali i dalekog Istoka.

Direktor Udruženja hotelijera i turističkih radnika Gazi Murat Sen potvrdio je da je u ovom turskom turističkom mjestu posljednjih godina zabilježen porast stranih turista.

Prema njegovim riječima, trenutno je primijećeno veliko kretanje kada je sektor turizma u pitanju. Sen je istakao da turisti koji jednom dođu u Pamukkale naredne godine žele da ponove to putovanje.

- Ove godine smo imali mnogo zahtjeva. Strani turisti koji preferiraju da odmore provode na priobalnim područjima ovdje dolaze na jedan dan - pojasnio je Sen.

Iz Kine je doputovala i 23-godišnja Aimin Anang. Prvi put je u ovom dijelu Turske koji joj se jako svidio.

- Jako je lijepo provesti odmor u Turskoj. Došla sam sa prijateljima. Ovdje se osjećam jako sretno - poručila je Anang.

I Jia Liaming se smatra jako sretnom jer odmor provodi u Turskoj. U Pamukkale je doputovala sa porodicom.

Iz Velike Britanije sa suprugom u Pamukkaleu ljetuje i Alex Samantha. I naredne godine će, kako su kazali, posjetiti tu divnu zemlju.

Pamukkale imaju nevjerovatnu ljepotu i za Juliju Kaitlyn i Emiliyju Boyko koja je stigla iz Bugarske.