open-navfaktor-logo
search
Telefonski razgovor
Turković - Darmanović: Zgroženi smo spominjanjem Pljevalja u kontekstu genocida u Srebrenici
Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova i zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, danas je telefonom razgovarala sa Srđanom Darmanovićem, ministrom vanjskih poslova Crne Gore. 
02.09.2020. u 18:44
get url
text

Ministar Darmanović je tokom razgovora upoznao ministricu Turković sa trenutnom situacijom u Crnoj Gori, nakon održanih parlamentarnih izbora u ovoj zemlji. Ministrica Turković je izrazila zabrinutost za stanje u ovoj zemlji, posebno u Pljevljima, gdje su zabilježeni incidenti, provokacije i napadi, te zamolila da se učine dodatni napori da se zaštite prava građana i njhova imovina. 

- Zgroženi smo spominjanjem Pljevalja u kontekstu genocida u Srebrenici. Osuđujemo takvu retoriku, koja je nazadna, necivilizacijska i nema svoje mjesto u 21. vijeku. Molimo da se ljudi zaštite, jer niko ne može biti napadan zbog svog nacionalnog i političkog opredjeljenja. Smatram da ovakvim pojavama može ozbiljno biti ugrožena sigurnost cjelokupnog regiona. Suviše je u proteklim decenijama uloženo energije i vremena da bi se mogli tolerisati radikalni nacionalistički potezi, koji prijete ugrožavanju mira u regionu - kazala je tokom razgovora ministrica Turković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.