open-navfaktor-logo
search
Obrazloženje
Turković: Materijal sam dobila pri ulasku na sjednicu, bilo bi neodgovorno da sam glasala za usvajanje
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj vanrednoj sjednici nije usvojilo odluku o uspostavljanju Grupe za socijalno-ekonomski odgovor na epidemiju koronavirusa. 
30.04.2020. u 17:46
get url
text
Bisera Turković
Bisera Turković

Protiv usvajanja te odluke su glasali ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, te zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Dževad Mahmutović.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je na današnjoj konferenciji za medije kazao da je jučer postojala saglasnost za ovu odluku, ali da je, između ostalih, ministrica vanjskih poslova Bisera Turković "glasala protiv bez obrazloženja".

S druge strane, Turković pojašnjava da je radni materijal koji se odnosi na uspostavu Grupe dobila tek prilikom ulaska na sjednicu Vijeća ministara BiH.

- Bilo bi krajnje neodgovorno da sam zauzela stav o materijalu koji nisam imala priliku pažljivo proučiti prije glasanja – kazala je Turković za Faktor.

Ističe kako načelno nema ništa protiv prijedloga odluke, te da je bila spremna da je podrži, kao i sve druge odluke koje doprinose jačanju prosperiteta BiH, ali da se ministri u posljednje vrijeme susreću sa praksom održavanja vanrednih sjednica Vijeća ministara BiH i da materijali za pripremu i glasanje stižu u posljednji čas.

- Zahtijevala sam na današnjoj sjednici Vijeća ministara održavanje redovnih sjednica, kako je to predviđeno Zakonom i Poslovnikom, kako bismo vratili Vijeće ministara BiH u redovnu zakonsku proceduru rada, a samim tim imali više vremena za pripreme, sugestije i odlučivanje po svakoj tački dnevnog reda uz mogućnost kvalitetnog razmatranja materijala i donošenja najboljih i najoptimalnijih odluka prilikom glasanja – izjavila je Turković.

Vijeće ministara BiH, podsjetit ćemo, već duži vremenski period ne održava redovne sjednice, već isključivo hitne i vanredne, što bitno utječe na kvalitet rada, ali i obim odluka koje se donose u toj instituciji. Prema informacijama Faktora, na stavljanje na dnevni red i usvajanje čekaju desetine prijedloga zakonskih rješenja i odluka.

Na upit o broju prijedloga zakona i odluka koje čekaju da ih predsjedavajući Tegeltija stavi na dnevni red, iz Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH su za Faktor kazali da u kontinuitetu zaprimaju prijedloge zakona, odluka, sporazuma, rješenja, informacija, inicijativa, zaključaka i niz drugih propisa.

- Riječ je o kontinuiranom procesu pri čemu se stanje na pregledu materijala stalno mijenja – kazali su nam iz Generalnog sekretarijata, bez navođenja barem okvirnog broja ovih prijedloga koji su "na čekanju" zbog odbijanja predsjedavajućeg Tegeltije da saziva redovne sjednice.

S obzirom da je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) još početkom godine donio odluku o neučestvovanju u procesu odlučivanja u institucijama vlasti na državnom nivou, ovakav Tegeltijin odnos se može tumačiti i kao svojevrsni relikt te politike koja se, očigledno, prakticira čak i u okolnostima pandemije koronavirusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.