open-navfaktor-logo
search
Prekinuti napade
Turković na zasjedanju OSCE-a: BiH opredijeljena za suverenitet i integritet Ukrajine
Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković učestvovala je na vanrednom zasjedanju Stalnog komiteta Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) na ministarskom nivou.  
25.02.2022. u 08:01
get url
text

Na sastanku je razgovarao o situaciji u Ukrajini, te je donesena odluka o evakuaciji pripadnika misije te organizacije.  

Ministrica Turković se obratila tokom zasjedanja ističući da govori u ime države u kojoj je prije tri decenije počinjen genocid, te niko nije očekivao da će se bilo koja evropska država suočiti s ovakvim napadom.  

- Bosna i Hercegovina ostaje čvrsto opredijeljena za suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i pozivamo da se borbe i granatiranje odmah prekinu! Danas su na udaru principi OSCE-a, sigurnosni poredak i međunarodni zakoni. Neprijateljstva i stradanja nedužnih civila moraju odmah prestati - navela je ministrica Turković pozivajući Rusiju i Bjelorusiju da se suzdrže od upotrebe sile u interesu mira, regionalne i globalne stabilnosti. 

Ona je izrazila podršku i zahvalnost Specijalnoj posmatračkoj misiji OSCE-a u Ukrajini, u sklopu koje ima i dio bh. državljana.  

- Aktivnosti i rad tih hrabrih žena i muškaraca zahtijevaju naše priznanje i našu podršku. Pozdravljam odluku generalnog sekretara OSCE-a da osigura da ih privremeno evakuira. Ovo je mračan dan za Evropu i svijet u cjelini. Mogu samo da se nadam da će se završiti bolje nego što je počelo i pozivam sve nas da učinimo što je u našoj moći - dodala je ministrica Turković, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.