open-navfaktor-logo
search
Zapaljive izjave
Turković: Od Milanovića se očekuje podrška evropskom putu BiH, a ne Dodikovim blokadama
Dok Vlada Republike Hrvatske traži informacije od Ministarstva vanjskih poslova BiH o aerodromu kojeg u Trebinju planiraju graditi vlasti manjeg bh. entiteta uz pomoć Vlade Srbije, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, daje zapaljive izjave koje samo otežavaju reforme i evropski put BiH, saopćila je ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.
30.08.2021. u 16:42
get url
text

VEZANI TEKST - Iz Milanovića progovorio Dodik, isto misle o RS-u, Dejtonu i Schmidtu 

- Niko u Bosni i Hercegovini ne želi niti pokušava slomiti nikoga. Naprotiv. Institucije BiH na stolu imaju 14 prioriteta Evropske komisije i Program reformi za NATO. U vrijeme kada Milorad Dodik blokira rad tih institucija zato što je zakonom zabranjeno negiranje genocida i slavljenje ratnih zločina, od evropskih lidera među koje se ubraja i Milanović, građani BiH očekuju podršku reformama, evropskom putu i funkcionalnosti države, a ne blokadama, ucjenama i opstrukcijama - istakla je Turković.

Dodala je kako je uvjerena i da većina građana Republike Hrvatske od Milanovića očekuje i želi da se sa poštovanjem odnosi prema državnicima susjednih država koji su izabrani na demokratskim izborima, a koje poštuju i priznaju i sve evropske i međunarodne institucije.

Milanović je danas u Splitu dobronamjernom ocijenio inicijativu Milorada Dodika da se napravi novi Dejton.

Kazao je, između ostalog, i da se novom visokom predstavniku u BiH daju ogromne ovlasti te dodao: - Vi nećete slomiti Republiku Srpsku, ne možemo osuditi cijeli narod.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.