open-navfaktor-logo
search
Generalna skupština IAEA
Turković u Beču: Hrvatska ugrožava život 300.000 ljudi, stanovništvo je u strahu
Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković govorila je danas u Beču na 64. Generalnoj skupštini Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).
21.09.2020. u 12:55
get url
text
Bisera Turković

Turković je u uvodu svog izlaganja navela da je pandemija COVID-19 suočila svijet sa nezapamćenom situacijom. Dok traje borba za rješavanje trenutne situacije izazvane pandemijom, naglasila je, ne smije se zaboraviti poštivanje ljudskih prava, s pravom na život, koji je njihov temelj.

- Danas, u sjevernoj BiH je ugroženo to pravo na život. Zbog predloženog odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori, u susjednoj državi Hrvatskoj, ugroženi su životi onih koji žive u blizini rijeke Une, jedne od rijetkih netaknutih i bistrih rijeka u Evropi prema National Geographicu. Predložena lokacija u Trgovskoj gori je udaljena manje od jednog kilometra od granice sa BiH. Ta potencijalna lokacija za nuklearni otpad prijeti curenjem u podzemne vode, koje se ulijevaju u rijeku Unu, na koju se stanovništvo sjeverne BiH egzistencijalno oslanja. Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH smatra da predloženo mjesto na Trgovskoj gori predstavlja visok rizik za potencijalne zemljotrese, klizišta i poplave. Seizmička područja poput ovog ne udovoljavaju međunarodnim standardima za izgradnju takvog postrojenja za nuklearni otpad – kazala je Turković.

Istakla je da predloženo mjesto predstavlja direktnu prijetnju lokalnim zajednicama, koje broje 300.000 hiljada ljudi, koji se svakodnevno oslanjaju na rijeku Unu.

- Potencijalni negativni utjecaji na zdravlje također izazivaju osjećaj straha kod lokalnog stanovništva u obje zemlje, što bi onda moglo dovesti do negativnih socio-ekonomskih utjecaja. Stoga tražimo pomoć Evropske unije i IAEA-e, kako bi pomogli našem susjedu da pronađe sigurno i prikladno mjesto za svoj nuklearni otpad. Mjesto koje ne prijeti našem životu, mjesto koje neće utjecati na naše nacionalno blago, rijeku Unu. Pomozite nam ojačati pravo na život, temelj ljudskih prava, do kojeg iskreno držimo kao zemlja, koja teži da postane kandidat za članstvo u Evropskoj uniji - kazala je u svom obraćanju ministrica Turković.

Tokom službene petodnevne posjete Republici Austriji, Turković će održati niz sastanaka sa najvišim zvaničnicima nekoliko agencija UN-a sa sjedištem u Beču i OSCE-a. Također, sastat će se i sa troje ministara iz Vlade Republike Austrije, te upriličiti sastanak sa počasnim konzulima BiH u Republici Austriji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.