open-navfaktor-logo
search
Šefica bh. diplomatije
Turković: U Washingtonu postoji razumijevanje situacije i odnosa u Bosni i Hercegovini
Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković ocijenila je veoma uspješnim sastanke sa zvaničnicima Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda koje je imala u Washingtonu.
27.04.2022. u 14:39
get url
text

Oni su, naravno, bili fokusirani na posljedice krize u Ukrajini, destabilizirajuće efekte na regiju Zapadnog Balkana, rast cijena energenata i inflacije širom Evrope.

- Za nas je važno da imamo punu podršku ovih institucija, u tehničkom i finansijskom smislu, a kako bi vlasti mogle i morale brzo i efikasno reagirati na rastuće ekonomske izazove. Upoznali smo naše sagovornike da su puna funkcionalnost domaćih institucija, usvajanje državnog budžeta i prekid svih blokada jedini način da BiH poduzme adekvatne mjere u vezi sa krizom sa kojom se suočavamo - kazala je Turković Feni.

Međutim, dodala je, dobijena su vrlo jasna upozorenja da će poremećaji na globalnom tržištu biti dugotrajnije prirode, posebno kada su u pitanju energetski sektor i rast cijena, ali i informacije da postoji spremnost za zajedničku izradu preciznih strategija i kontramjera.

Na sastancima su, ističe, vrlo konstruktivno učestvovale i kolege sa entitetskog nivoa.

- Razgovarali smo i sa ključnim ljudima u State Departmentu i u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država o situaciji u BiH. Očigledno je da raste zabrinutost, posebno, imajući u vidu rat u Ukrajini koji je u potpunosti promijenio odnose i sigurnosnu situaciju globalno. Vrlo su jasne poruke američke administracije. Ono što mene ohrabruje jeste da postoji razumijevanje situacije i odnosa u Bosni i Hercegovini i opasnosti koje su prisutne u ovome dijelu Evrope. SAD su međunarodni partner koji je mnogo uradio kako bi pomogao naporima za stabilizaciju - rekla je Turković.

Po njenim riječima, evidentno je da je ugrožen napredak cijele regije, nakon skoro tri decenije mukotrpnog rada pri čemu su neke države već ušle u EU i NATO, a neke su na pragu ulaska.

- Očekujemo i nadamo se da će i partneri i prijatelji iz Evrope razumjeti da BiH treba odlučnu akciju za koju postoje pravni i utemeljeni mehanizmi, kojom će se spriječiti prelijevanje ukrajinske krize na Balkan, te kandidatski status kojim će se BiH staviti bespovratno na evropske tračnice. SAD vrlo jasno podržavaju i evropsku perspektivu i napredak BiH - naglasila je.

Upozorila je da se ne može tvrditi da želite napredak ka EU, da ste nosioci evropskih vrijednosti, a blokirati aktivnosti koji su dio tih procesa.

- Naravno, od BiH se i dalje traži da poduzme maksimalne napore za unutrašnjih dijalog, za funkcioniranje institucija. Govorili smo, naravno, i o sigurnosnim izazovima, tu postoji posebno značajan interes u Kongresu, imajući u vidu da predstoje važne odluke međunarodnih organizacija o budućnosti međunarodnih vojnih snaga u BiH. Za BiH je od vitalnog značaja da ponudi jasnu viziju situacije i pozicije BiH. Naravno, očekujemo još nekoliko važnih sastanaka i nastavit ćemo kontakte na najvišem nivou - kazala je Turković za Fenu iz Washingtona.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH danas je saopćeno da je Turković jučer razgovarala u Kongresu SAD-a, u odvojenim susretima, sa senatorom Chris Van Hollenom, te kongresmenkom Claudiom Tenney. 

Američki zvaničnici su, kako je istaknuto, iskazali veliki interes i zabrinutost zbog dešavanja u BiH u pogledu pokušaja rušenja postignutog napretka te zastoja u reformskim procesima. 

Tokom razgovora istaknuta je podrška naporima američke administracije da se zaustavi protuustavno djelovanje te podrška napretku BiH ka članstvu u Evropskoj uniji. Bilo je govora i o osiguravanju nastavka međunarodne vojne misije u BiH, o čemu je govorio i američki državni sekretar Antony Blinken. Također, ministrica Turković se susrela sa čelnicima vrlo utjecajne organizacije The Fellowship Foundation koja okuplja aktivne i bivše američke zvaničnike, poduzetnike, vjerske velikodostojnike, diplomate i druge prominentne ličnosti. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.