open-navfaktor-logo
search
Recep Tayyip Erdogan
Turska danas mnogo snažnija zemlja s kojom se ne može poigravati
Tokom ovih 18 godina postojanja naše partije i tokom 17 godina na vlasti, svaki put ne samo da smo radili svoj posao i gradili, nego smo se istovremeno morali boriti i protiv različitih snaga - kazao je Erdogan u obraćanju na svečanoj ceremoniji održanoj povodom 18. godišnjice osnivanja AKP-a.
23.08.2019. u 21:35
get url
text

Turski predsjednik i predsjednik Stranke pravde i razvoja (AKP) Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je AKP tokom svoje vladavine ostvarila brojne uspjehe u mnogim oblastima, gradeći diljem zemlje, između ostalog, autoputeve i aerodrome,. 

-Osim toga, tokom ovih 18 godina postojanja naše partije i tokom 17 godina na vlasti, svaki put ne samo da smo radili svoj posao i gradili, nego smo se istovremeno morali boriti i protiv različitih snaga - kazao je Erdogan u obraćanju na svečanoj ceremoniji održanoj povodom 18. godišnjice osnivanja AKP-a.

Naglasio je kako je Turska danas mnogo snažnija zemlja s kojom se ne može olako poigravati.

"Nakon što je Turska dostigla ovaj nivo u oblasti demokratije, ekonomije, diplomatije, sigurnosti i samopouzdanja, s ovom zemljom je danas mnogo teže i skupo poigravati se i postavljati joj zamke u odnosu na ranije. Nekada su Tursku mogli uzdrmati manipulacijom od 5 milijardi dolara. Ipak, danas vide da u tome ne mogu uspjeti čak ako ulože 10-20 puta veće napore", rekao je Erdogan.

Istakao je da je njegova zemlja znatno uvećala političku i ekonomsku moć te da je, kako je kazao, ušla u prvu ligu u svijetu, napominjući kako je najvažnije zadržati tu poziciju na globalnom nivou.

Naglasio je kako je Turska prethodnih godina vodila žestoku borbu s terorističkim organizacijama kao što su FETO, ISIS i PKK/YPG, naglasivši da je zemlja, uprkos svim preprekama i napadima odlučno nastavila koračati prema zacrtanim ciljevima.

Dodao je također da je Turska slomila zapadni krak terorističkog koridora koji se pokušava izgraditi duž njene granice.

- U potpunosti smo slomili zapadni krak terorističkog koridora koji se pokušava izgraditi duž naših granica. Kada, nakon pregovora koji još traju, slomimo i istočni krak ovog koridora, onda ćemo zaista osujetiti jednu veliku igru - kazao je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.