open-navfaktor-logo
search
Članica NATO-a
Turska domaćin pregovora Rusije, Ukrajine i UN-a o nastavku isporuke ukrajinskih žitarica
Turska je saopćila da će sutra ugostiti rusku i ukrajinsku delegaciju s diplomatima UN-a kako bi razgovarali o nastavku isporuka žitarica preko Crnog mora koje su trenutno obustavljene.
12.07.2022. u 20:16
get url
text

Ovaj sastanak kojem će također prisustvovati i turski dužnosnici dolazi u trenutku kada cijene hrane rastu širom svijeta zbog ruske invazije na Ukrajinu, javlja AFP.

Ukrajina je jedan od najvećih svjetskih izvoznika pšenice i drugih žitarica, ali su ukrajinske isporuke blokirane ruskim ratnim brodovima i minama koje je Kijev postavio po Crnom moru.

Turska, članica NATO-a, ali i u dobrim odnosima i s Rusijom i s Ukrajinom, organizuje sastanak za nastavak isporuke žitarica. Turski dužnosnici kažu da imaju 20 trgovačkih brodova koji čekaju u Crnom moru koji bi se mogli brzo napuniti ukrajinskim žitom.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je u utorak da će na sastanku učestvovati vojne delegacije triju zemalja i tim iz Ujedinjenih naroda.

- Vojne delegacije ministarstava odbrane Turske, Rusije i Ukrajine te delegacija Ujedinjenih naroda sutra će u Istanbulu razgovarati o sigurnoj otpremi žitarica koje čekaju u ukrajinskim lukama na međunarodna tržišta - rekao je Akar.

Glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova potvrdio je sastanak, ali je također naglasio na tome da Moskva ima popis zahtjeva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.