open-navfaktor-logo
search
Nove okolnosti
Turska: Ilegalni migranti krenuli ka Evropi
Na stotine ilegalnih migranata u petak su krenuli ka turskim pograničnim regijama sa Grčkom nakon napada režimskih snaga Bashara al-Assada na Idlib u Siriji.
28.02.2020. u 10:18
get url
text

Turski zvaničnici sinoć su kazali kako Turska više nije u mogućnosti zadržavati izbjeglice u njihovoj namjeri da se domognu Evrope.

- Politika Turske prema izbjeglicama je nepromijenjena, ali postoje neke okolnosti, nismo više u mogućnosti zadržati izbjeglice - poručio je glasnogovornik vladajuće turske Stranke pravde i razvoja Omer Celik. 

Jedan od takvih graničnih prijelaza je i Edirne, koji se nalazi na granici sa Grčkom i Bugarskom i otvara migrantima vrata Evrope. Veliki broj ilegalnih migranata je tokom noći pješačio ka graničnom prijelazu, dok je priliv migranata pojačan u jutarnjim satima. Migranti iz obližnih gradova, među kojima se nalaze žene i djeca, pristizali su autobusima i taksi vozilima. 

Priliv migranata je povećan i na egejskim obalama. Ilegalni migranti koji žele stići do grčkih otoka počeli su se sinoć iza ponoći okupljati na obalama egejskih gradova. Najveći priliv ilegalnih migranata je u području Izmira, Canakalea i Mugle, svi na obalama Egejskog mora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.