open-navfaktor-logo
search
Ceremonije
Turska počela kopati prve bušotine u vodama Mediterana
Na ceremoniji početka bušenja turski ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez izjavio je da je riječ o projektu kojeg Turska realizira vlastitim brodom kako bi iskoristila vlastite resurse
30.10.2018. u 13:56
get url
text

Turski brod za sondažna bušenja “Fatih“ započeo je prvi projekt u vodama Sredozemnog mora kod Antalije, javlja Anadolu Agency (AA).

Na ceremoniji početka bušenja turski ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez izjavio je da je riječ o projektu kojeg Turska realizira vlastitim brodom kako bi iskoristila vlastite resurse.

-Cilj nam je da za godinu otvorimo dvije bušotine brodom 'Fatih' - kazao je Donmez i dodao kako bi radovi na prvoj bušotini trebali trajati do pet mjeseci.

Turska od ranije vrši naftna i gasna istraživanja u pomoću dva vlastita istraživačka broda.

Prvi turski brod s platformom za seizmološka istraživanja “Barbaros Hayrettin Pasa“ provodi istraživanja od aprila prošle godine. Riječ je o brodu kupljenom od Norveške prije pet godina.

Drugi turski istraživač energetskih resursa u dubokim vodama Mediterana je brod “MTA Oruc Reis“. Napravljen je u junu ove godine u Istanbulskom brodogradilištu, a istraživanja vrši u Crnom moru.

Resorni turski ministar Donmez je danas kazao da je brod “Fatih“ od juna u Antaliji i da od tada traju pripreme za prvu bušotinu u toj regiji.

On je najavio da će Turska uskoro početi vršiti bušotine i kod Mersina te za potrebe takvih projekata kupiti još jedan sličan brod.

Nedavno su turske pomorske snage intervenirale nakon što su brodovi grčke mornarice pokušali ugroziti istraživačke radove koje provodi posada turskog plovila “Barbaros Hayrettin Pasa“.

Turske vlasti su upozorile Grčku da ne izaziva tenzije u regije, naglašavajući da Turska samo koristi prava na vlastite resurse.

-Trenutno ne vidimo nikakve sigurnosne rizike po brod 'Fatih'. Međutim, naše pomorske snage su na terenu i spriječit će svako uznemiravanje - poručio je danas Donmez.

Ističući da Turska nema aspiracije prema tuđim resursima na Mediteranu, Donmez je kazao kako će ta zemlja nastaviti koristiti vlastite resurse i to na na način koji neće ugrožavati okoliš.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.