open-navfaktor-logo
search
Domaći kapaciteti
Turska počinje masovnu proizvodnju domaćih sistema protuzračne odbrane
Turska će početi masovnu proizvodnju tri sistema protivzračne odbrane koji su projektovani i proizvedeni domaćim kapacitetima, objavila je u utorak Direkcija za komunikacije te zemlje, javlja Anadolija.
20.12.2022. u 22:13
get url
text

- U cilju jačanja protivzračne odbrane naše zemlje, donijete su odluke o novoj masovnoj proizvodnji sistema SIPER, HISAR i SUNGUR - navodi se u saopćenju Direkcije, nakon sastanka Izvršnog komiteta odbrambene industrije u turskoj prijestolnici Ankari.

Na sastanku, kojim je u predsjedničkom kompleksu predsjedavao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, donesene su odluke o najmanje 25 različitih projekata koji se tiču odbrane Turske.

Projekat Siper predvode turske odbrambene kompanije Aselsan i Roketsan, kao i Vijeće za naučna i tehnološka istraživanja Turske (TUBITAK).

Pored SIPER-a, za koji se očekuje da će biti rival ruskom S-400, Turska je razvila i sisteme protivzračne odbrane Korkut, Sungur i Hisar.

Izvršni komitet odbrambene industrije također je odlučio da masovno proizvodi različitu municiju, uključujući Akya torpedo i rakete Tayfun, Atmaca, TRLG-230, Karaok, Gokdogan i Bozdogan.

- Dogovoreni su i različiti projekti modernizacije naših F-16, novih sistema za elektronsko ratovanje i radarskih sistema, raznih zračnih, kopnenih i pomorskih platformi, komunikacionih i informacionih sistema, opreme, simulacije, logistike i sajber sigurnosti - navodi se u saopćenju.

Izvršni komitet odbrambene industrije je posebno naglasio potrebu razvoja svih vrsta odbrambene tehnologije koju Turska kupuje iz inostranstva s ciljem "potpuno nezavisne odbrambene industrije".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.