open-navfaktor-logo
search
Širok spektar mjera
Turska pokrenula program certifikacije zdravog turizma: Naša vrata za goste uvijek su otvorena
Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske pokrenulo je program certifikacije zdravog turizma, koji će se primjenjivati od ljetne sezone 2020.
14.05.2020. u 14:31
get url
text

Certifikacija zdravog turizma, koja se izdaje pod direkcijom Ministarstva kulture i turizma, uz učešće Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva vanjskih poslova Turske, i u saradnji sa svim interesnim grupama u sektoru, pokriva širok spektar mjera koje će se preduzeti u vezi sa prijevozom, smještajem, zdravstvenim stanjem zaposlenih u objektima i zdravstvenim stanjem putnika.

Ovaj certifikat, koji će dodijeljivati međunarodne institucije za certifikaciju, garantovat će ispunjenje visokih zdravstvenih i higijenskih zahtjeva u aviokompanijama, na aerodromima i u drugim prijevoznim, smještajnim i prehrambenim objektima. Mehmed Nuri Ersoj, ministar kulture i turizma Republike Turske, u vezi sa programom certifikacije je kazao da je „Turska cijelom svijetu bila uzor u prethodnom periodu, sa svojim dobro uhodanim zdravstvenim sistemom i infrastrukturom, kao i primjenjenim metodama liječenja". 

- Ovaj program certifikacije pokazuje da će Turska preuzeti pionirsku ulogu u pogledu određivanja pravca za normalizaciju turizma. Globalne mjere karantina, koje su bile preduzete zbog COVID-19, usput prouzrokujući jedinstvene razvoje širom svijeta, danas su postale fleksibilnije, a sam turistički sektor ima važnu ulogu u smislu povratka u normalne tokove funkcionisanja. Naš program certifikacije će osigurati da naši gosti u Turskoj provode svoje odmore bezbjedno i bezbrižno, i da se osjećaju ugodno tokom svoje posete. Program obuhvata i preventivne i zaštitne korake, koji uključuju vazdušni, morski ikopneni prijevoz, dolazne luke, sve sadržaje za odmor, zdravstveno stanje zaposlenih u industriji, kao i samih turista. Ohrabrit ćemo sve naše prijevozne i smještajne kapacitete da preduzmu sve mere predostrožnosti za zdrav odmor kroz dobijanje ovih certifikata - kazao je Ersoy. 

Program certifikacije zdravog turizma, kako je saopćeno iz Ureda za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u BiH, sastoji se od četiri glavna elementa: "Zdravlje i sigurnost putnika", "Zdravlje i sigurnost zaposlenog", "Predostrožnosti preduzete u objektima" i "Predostrožnosti preduzete u pogledu prijevoza".

"Zdravlje i sigurnost putnika" obuhvata mjere predostrožnosti koje je potrebno primijeniti u odnosu na putnike od trenutka dolaska pa sve do odlaska. To uključuje: zabranu putnicima da bez maske uđu u odgovarajuće terminale, pružanje besplatnih maski putnicima, primjenu termičkih kamera i mjerenja tjelesne temperature na ulazu u zgrade terminala, pripremu tepiha za dezinfekciju i kabina za dezinfekciju, i, ukoliko je potrebno, primjenu potrebnih protokola za putnike koji su dijagnostikovani kao rizična grupa u pogledu putovanja. 

"Zdravlje i sigurnost zaposlenog" pokriva mjere predostrožnosti u pogledu obezbjeđivanja fizički i psihički zdravog osoblja u objektima za prijevoz, smještaj i prehranu. Procedure poput higijenskih i sanitarnih  obuka osoblja, psihološke podrške, obezbeđivanja potrebne  higijenske/zdravstvene opreme, kontrole osoblja kako termičkim  kamerama, tako i termometrima, planiranje smjena, održavanje sastanaka i redovnih zdravstvenih pregleda osoblja, itd. su sve neophodni standardi koji obuhvataju i druge odredbe uključene u ovaj segment. 

"Predostrožnosti preduzete u objektima" obuhvataju korake koje je potrebno preduzeti da bi se spriječilo izbijanje epidemije. Radi spriječavanja takvih slučajeva, procedure koje treba da sprovedu smještajni i prehrambeni objekti su definisani u okviru ovih certifikata. Certifikacija obezbjeđuje sprovođenje i kontrolu mjera poput socijalnog distanciranja, kontakata i izolacije, koji su neophodni radi kontrole širenja pandemije unutar osoblja koje radi u takvim objektima. 

"Predostrožnosti preduzete u pogledu prijevoza" uključuju određene mjere i propise za vazdušni, kopneni i pomorski saobraćaj. Obuka osoblja, potvrda o imunitetu osoblja, sterilizacija vozila i uređenje sistema za  prijevoz putnika prema standardima bezbjedne udaljenosti definisani su u okviru certifikata. 

Ministar Ersoj je naglasio osjetljivost i značaj koji su dati ovoj temi u vezi sa programom certifikata i datumima po pitanju normalizacije procesa koja slijedi poslije COVID-19 kazavši da su "završili pandemijske protokole i protokole certifikacije u pogledu aerodroma, domaćih avio-kompanija, autoputeva i turističkih  objekata još 4. maja 2020. Također, tokom maja planiramo da počnemo sa  primjenom procesa certifikacije za hotele. Počet ćemo sa objavljivanjem  popisa objekata koji posjeduju takav certifikat 1. juna 2020. godine  putem svih raspoloživih kanala, uključujući i web-stranicu našeg  ministarstva". 

- Mi, kao Republika Turska, djelujemo sa osjećajem odgovornosti, kako bismo osigurali da se, kako i naši građani, tako i naši gosti koji dolaze u  našu zemlju, osjećaju ugodno tokom svoje posjete. Postoji poslovica koja  govori o gostoprimstvu turskog naroda: "Naša vrata za goste uvijek su  otvorena!". Oduvijek smo to uzimali kao princip kojim smo se vodili i  nastavit ćemo da preduzimamo potrebne akcije zasnovane na ovom principu - zaključio je Ersoj, saopćila je Ambasada Turske u BiH. 

Više informacija na ovom linku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.