open-navfaktor-logo
search
Osjećaju se kao kod kuće
Turska: Primio sedmero stranaca koji se ne mogu vratiti u svoje zemlje zbog pandemije
Stanovnik zapadnog turskog grada Mugla Alper Kaya primio je u svoju kuću sedmero stranaca koji su kao turisti boravili u Turskoj, a kojima je potom onemogućeno da se vrate u svoju zemlju zbog mjera protiv novog tipa koronavirusa.  
09.04.2020. u 12:34
get url
text

Kaya je u Fethiyi upoznao tri para uz Francuske i jednog Španca koji su kampovali u selu Kille, a njihov susret desio se neposredno prije epidemije koronavirusa. Zbog mjera protiv koronavirusa, stranci nisu bili u mogućnosti nastaviti kampovanje na otvorenom prostoru, pa ih je Kaya pozvao da borave u njegovoj kući, što su i prihvatili.

Svoje kamp kućice parkirali su u dvorište Kayine kuće, gdje prespavaju, a tokom dana vrijeme provode zajedno u kući. Dan počinje s jutarnjim vježbama i jogom, a s obzirom da je Kaya muzičar, u poslijepodnevnim satima ili uvečer se često zasvira i zapjeva.

Policiji dojavljeno da skriva strance zaražene koronavirusom  

Kaya u razgovoru s novinarom AA ističe kako je njegovim prijateljima praktično prekinut odmor, te se nisu mogli vratiti u svoje zemlje, pa je odlučio pozvati ih kući.

- Tu smo zajedno već 16 dana, nemaju nikakvog kontakta s vanjskim svijetom. Dakle, borave u izolaciji, ja odlazim vani po hranu i namirnice - priča Kaya, dodajući kako su iza njega dvije prilično zabavne sedmice.

Iako su se pridržavali svih mjera i preporuka nadležnih organa, Kaya ističe kako je neko policiji javio da on u kući skriva strance koji su zaraženi koronavirusom.

- Dolazila je policija i medicinski radnici, potvrđeno je da niko nije zaražen. Preporučeno nam je da što manje izlazimo vani, zbog toga samo ja napištam kuću kada trebam kupiti hranu - pojašnjava Kaya.

Dodaje kako je na samom početku bilo problema u komunikaciji, no danas je puno bolje.

- Iako zbog različitih jezika teško komuniciramo, razumijemo jedni druge. U konačnici, u cijelom svijetu prisutan je jedan haos, tako da nam je potrebna empatija i solidarnost. Šta su oni mogli uraditi sami, bilo bi im zaista teško. Ja sam im rekao da ovdje mogu ostati koliko žele - istakao je susretljivi Kaya.

Osjećaju se kao kod kuće

Španac Jon Ansoleaga kazao je kako su nakon Istanbula i Kapadokye odlučili posjetiti Fethiye, a potom su obustavljeni svi letovi i tako su ostali u Turskoj. Ansoleaga ističe kako je prvi put u Turskoj boravio prije 11 godina, te kako mu je vrlo poznato tursko gostoprimstvo.

- S Alperom smo tu kao kod svoje kuće. Zaista veliko hvala i Alperu i cijeloj Turskoj. Turci su generalno veoma gostoprimljivi i vole pomoći. Pisao sam na društvenim mrežama o tome gdje se trenutno nalazimo, javilo mi se još mnogo prijatelja iz Turske koji su željeli pomoći. U slučaju da budemo morali ostati ovdje duže, obratit ćemo se ambasadi - rekao je Ansoleaga.

"Turska nam se dopada" 

Francuz Hugo Taiel ističe da iako je situacija takva da su zatočeni u Turskoj, u stvarnosti je puno drugačije.

- Zajedno smo u jednoj kući, pripadnici tri različite kulture. Svako od svakoga ponešto nauči. Mogu slobodno reći da je ova kriza za nas jedna pozitivna stvar. Razmjenjujemo i iskustva - kazao je Taiel, te dodao:

"Mnogo nam se sviđa Turska. Želimo u budućnosti opet posjećivati Tursku, želimo upoznati i druge turske regije."

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.