Turski arheolozi tvrde: Pravi Djed Mraz pronađen u Antalyji

Objavljeno: 06.10.17 u 11:07

Turski arheolozi tvrde da su u Antalyji pronašli skoro netaknut hram i mjesto na kojem je sahranjen sveti Nikola, prenijeli su turski mediji.

Istraživanjem su navodno otkriveni netaknut hram i groblje ispod Crkve Svetog Nikole u Antalyji, za koju se vjeruje da je rodno mjesto sveca.

- Postigli smo veoma dobre rezultate, ali pravi posao tek sada počinje. Doći ćemo do zemlje i možda ćemo pronaći netaknuto tijelo svetog Nikole - izjavio je direktor agencije za istraživanje i spomenike u Antalyji Kyamil Karabajram.

Vjeruje se da su posmrtne ostatke svetog Nikole prokrijumčarili moreplovci iz oblasti Demre u Antalyji u italijanski grad Bari, prenosi Guardian.

Prema do sada pronađenim dokumentima, turski arheolozi vjeruju da bi tijelo sveca i dalje moglo biti u kompleksu hrama koji je pronađen u Antalyji.

Poštovan zbog svoje darežljivosti, episkop koji je živio u 4. vijeku bio je inspiracija nastanku popularne legende o Djedu Mrazu.

Bajkoviti prikaz darežljivosti ovog sveca bio je osnova za legendu o Sinterklasu u Holandiji, koja se preobrazila u Djeda Mraza, a u SAD-u su je popularizovali holandski doseljenici.