open-navfaktor-logo
search
Radost Bajrama
Turski Crveni polumjesec podijelit će preko 60 tona kurbanskog mesa u BiH
Crveni polumjesec Republike Turske koji za vrijeme bajramskih praznika svake godine donosi radost u brojne domove, i ovog Kurban bajrama širom Bosne i Hercegovine podijelit će preko 60 tona kurbanskog mesa, javlja Anadolu Agency (AA).
01.08.2020. u 17:12
get url
text

Predstavnik turskog Crvenog polumjeseca u BiH Suat Sokullu za AA je kazao da su već počeli sa podjelom kurbanskog mesa, dodajući kako planiraju podijeliti meso na brojnim lokacijama širom BiH.

- Dio kurbanskog mesa bit će podijeljen za sedam narodnih kuhinja, a ostatak ćemo podijeliti ljudima koji su u stanju socijalne pomoći. Želimo da i ti ljudi osjete radost i sreću Bajrama -rekao je Sokullu.

Istakao je da će kurbansko meso biti podijeljeno i ljudima u udaljenim ruralnim krajevima BiH kako bi im na taj način bar malo pomogli i uljepšali bajramske praznike.


Naglasio je da će paketi od po pet kilograma kurbanskog mesa biti podijeljeni socijalno-ugroženim domaćinstvima na 80 lokacija u BiH, među kojima su stari i iznemogli, socijalno ugroženi, pripadnici romske zajednice, kao i ostale ranjive kategorije.


Dodao je da će dio kurbanskog mesa biti podijeljen Narodnoj kuhinji Merhameta, kuhinji MFS-EMMAUS-a, narodnoj kuhinji u Zenici, SOS Dječijem vrtiću u Goraždu, kuhinjama Crvenog križa u Sarajevu, Mostaru, Banja Luci, Vlasenici i Bijeljini, napominjući da će to meso biti korišteno i za spremanje obroka za privremene prihvatne centre za migrante u Unsko-sanskom kantonu.

Istakao je da su već uručili meso Kantonalnoj bolnici Zenica, te Zavodima za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin, Baković i Pazarić, podsječajući da je u organizaciji Crvenog polumjeseca Republike Turske i prošle godine u BiH podijeljeno oko 55 tona kurbanskog mesa. Tokom podjele kurbana u Bosni i Hercegovini je boravio i generalni direktor za kulturu i umjetnost Crvenog polumjeseca Republike Turske Ilyas Yildirim.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.