open-navfaktor-logo
search
Intervju
Turski ministar kulture Mehmet Nuri Ersoy: Organizovat ćemo kulturne susrete između naše zemlje i Bosne
Želimo Tursku da stavimo na značajno internacionalno mjesto, a to ćemo napraviti ulaganjem u kulturu i umjetnost – poručio je ministar kulture i turizma Republike Turske Mehmet Nuri Ersoy u intervjuu za Faktor.
02.11.2021. u 19:18
get url
text

Na tom putu globalizacije polazna tačka je Istanbul, jedinstveni grad na dva kontinenta, glavni grad svijeta, most između civilizacija, kultura i ekonomija, gdje istok i zapad savršeno odgovaraju jedno drugom, a koji je odnedavno dom renoviranog i novootvorenog centra savremene kulture, četvrtog najvećeg umjetničkog centra na svijetu – Ataturk Kultur Merkezi (AKM).

VEZANI TEKST - Faktor u Istanbulu: Pogledajte kako je bilo na otvaranju četvrtog najvećeg umjetničkog centra na svijetu

Njegovim ponovnim otvaranjem, Ministarstvo za kulturu i Turizam Republike Turske pokrenulo je i Međunarodni festival Beyoğlu Culture Route Festival, na kojem je među prvim svjetskim gostima nastupila čuvena Londonska filharmonija.

- Beyoglu će ugostiti više od hiljadu umjetnika iz 60 zemalja i prikazat će istanbulsko savremeno lice – istakao je Ersoy.

Objasnio je kako ulaganje u kulturu i umjetnost pomaže turističkom sektoru, odnosno ekonomskom razvoju zemlje, na koji način će jačati kulturnu saradnju između BiH i Turske, te kako će svoju misiju širiti u cijeloj Turskoj uz napomenu da AKM neće biti jedino mjesto kulture koje namjeravaju staviti u pogon.

Bosna i Hercegovina i Turska uvijek su imale izvanrednu kulturnu saradnju. U Bosnu su uvijek dolazili turski umjetnici, i bosanski umjetnici su uvijek gostovali u Turskoj. Da li ćete nastaviti ovu praksu ili možda planirate ojačati tu saradnju?

Imamo veoma stare veze između Bosne i Turske, i tu postoji bratstvo između dvije zemlje, tako da je nepotrebno uopće o tome raspravljati. Naravno da će se ta saradnja nastaviti, i čak unaprijediti - da budemo u umjetnosti i kulturi zajedno. Sve što je do sada bilo možemo reći da je samo početak. Planiramo organizovati mnoge kulturne susrete između Turske i Bosne i ako imamo ovako velike događaje kao što je festival Beyoğlu, uvijek ćemo biti sretni da tu vidimo bosanske umjetnike.

Rekli ste da na festivalu želite ugostiti umjetnike iz cijelog svijeta. No kako do vas, odnosno, na koji način umjetnici mogu uzeti učešće, konkretno iz Bosne?

Veoma je kritična situacija u cijelom svijetu zbog pandemije, ali kada dođu bolji dani, posebno sljedeće godine, nadamo se, u ovo vrijeme, mi ćemo pronaći umjetnike iz Bosne i pozvati ih. Neki od njih su već prihvatili pozivnice i sada su u Turskoj. Sljedeće godine očekujemo najmanje 20 umjetnika iz Bosne da nam se pridruže.

Kada kažete umjetnike, mislite na slikare, glumce, muzičare, književnike...?

Sve njih želimo vidjeti ovdje, svake godine u što većem broju. Interesuju nas svi umjetnici.

Da li poznajete neke od njih?

Ne, ali kada dođu, rado ću ih upoznati. Stvarno se radujem tome.

Ulažete jako puno u kulturu, izdvajate ogromna sredstva. Mislite da je to put koji će vas dovesti do prvog mjesta na svijetu kada je u pitanju kultura, umjetnost i turizam, što ste i rekli da vam je cilj?

Turska je veoma velika zemlja. Populacija je višemilionska. Zato moramo ulagati u kulturu. Kao ministar kulture i turizma mislim da su kultura i umjetnost veoma važni za jačanje turizma, ali i kako bi se povezali sa drugim zemljama. Jer ako ulažete u kulturu i umjetnost, to vas čini više popularnim. Ako ste više popularni, više turista dolazi u vašu zemlju. I mi smo spremni stalno ulagati u kulturu, a na taj način jačati turizam. To pomaže jedno drugo.

Festival koji ste pokrenuli sjajno je zamišljen, ali skoncentrisan je uglavnom na Istanbul. Da li ćete slične priče raditi i u drugim gradovima – Ankari, Adani, Izmiru...?

Kao zemlja, mi moramo ulagati u kulturu i umjetnost jer je rezultat toga uspješan turizam, kao što sam rekao. Adana, Izmir, Ankara su također naši gradovi. Turska je veoma stara zemlja, Anadolija je jako stara. Cijela Turska je ustvari kao otvoreni muzej gdje ispod svakog kamena možete pronaći komad historije. Zato moramo raditi konstantno, predano da cijelu našu zemlju učinimo još poželjnijom destinacijom. Spremni smo da radimo više nego ikada da to postignemo. Nekoliko značajnih građevina će biti rekonstruisano.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.