Turski ministar Zeybekci najavio skoro potpisivanje revidiranog SST-a s BiH

Objavljeno: 10.10.17 u 19:12

Ministar ekonomije Republike Turske, Nihat Zeybekci, najavio je danas u Beogradu kako će uskoro biti potpisan revidirani Sporazum o slobodnoj trgovini između Turske i Bosne i Hercegovine.

Turski ministar ekonomije Nihat Zeybekci  FOTO: ANADOLIJA
Turski ministar ekonomije Nihat Zeybekci FOTO: ANADOLIJA

Zeybekci je govorio na Poslovnom forumu Srbija -Turska, koji je organizovan u Beogradu u povodu posjete turskog predsjednika, Recepa Tayyipa Erdogana.

Govoreći o vrlo pozitivnoj političkoj klimi, ali i prijateljskim odnosima između dviju zemalja, Zeybekci je kazao kako je u tom kontekstu danas u Beogradu potpisan revidirani Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske.

Ministar Zeybekci je kazao kako se do kraja 2017. godine očekuje trgovinska razmjena u iznosu od 1,1 milijardu dolara, te da je cilj da razmjena do kraja 2020. godine dostigne nivo od tri milijarde dolara.

- Siguran sam da to možemo ostvariti. Jer, mnoge prepreke ispred nas su uklonjene. Imamo samo jedan cilj, a o njemu ćemo razgovarati na kraju godine. Danas smo uradili rezviziju Sporazuma o slobodnoj trgovini. Sada su pokrenuti novi pregovori, kako bi on mogao ponovo biti revidiran. Tamo smo imali nedostatke u vezi s javnom nabavkom i elektronskom trgovinom. Kada to završimo, Trilateralni mehanizam Turska-BiH-Srbija će funkcionisati u punom kapacitetu - rekao je ministar Zeybekci.

Naglasio je da je "završen i spreman unaprijeđeni Sporazum o slobodnoj trgovini između Turske i BiH, koji uključuje i javne nabavke, i on bi trebao biti potpisan tokom jedne od skorih posjeta".

- Period koji je pred nama bit će period u kojem će biti značajno unaprijeđen obim trgovinske razmjene između Turske, Bosne i Hercegovine i Srbije - rekao je Zeybekci.

Poslovnom forumu Srbija - Turska u Beogradu danas su prisustvovali predsjednici Turske i Srbije, Recep Tayyip Erdogan i Aleksandar Vučić.

Radi se poslovnom skupu u okviru kojeg je danas imalo priliku razgovarati 700 poduzetnika iz Srbije i Turske. Forum su organizovali Privredna komora Srbije, Odbor za ekonomske odnose sa inostranstvom Republike Turske i Halkbank Srbija.