open-navfaktor-logo
search
Tragedija
Turski policajac o akciji nakon brodoloma u Bodrumu: Kamo sreće da je djevojčica preživjela
Odlika turske nacije je da pomažemo i pružamo ruku ljudima u nevolji. Smatram da i ja svojim postupcima to pokazujem, kazao je Kilicoglu
23.10.2018. u 09:16
get url
text

Turski policajac Harun Kilicoglu izjavio je da je emotivno shrvan nakon jučerašnje tragedije koja se dogodila nakon brodoloma čamca s migrantima nakon koje je nadljudskim naporima pokušao pomoći stradaloj djevojčici koja je preminula u bolnici, javlja Anadolu Agency (AA). 

Najmanje dvije osobe poginule su jučer nakon potonuća čamca sa neprijavljenim migrantima u Egejskom moru kod turskog grada Bodruma, a među njima je i devetogodišnja djevojčica koju je iz vode izvukao i do ambulantne ekipe nosio uplakani saobraćajac. 

Saobraćajni policajac Harun Kilicoglu tokom spasilačke akcije nije mogao zadržati suze zbog stradanja djevojčice Melek Abucezar iz Sirije. 
Na snimku se vidi kako je policajac trčeći u naručju nosio bespomoćnu djevojčicu do ekipe Hitne medicinske pomoći, a potom uplakan kroz prozor vozila virio u nadi da će reanimacija uspjeti. 

Djevojčica je potom prebačena u bolnicu, gdje je preminula unatoč svim naporima ljekara. 

-Kamo sreće da je preživjela, kamo sreće da je sutra mogu primiti za ruku. Ovo je veoma tužno, kamo sreće da ništa ne znam o tome - kazao je policajac Kilicoglu. 

On je u izjavi za AA kazao kako je 26 godina u policijskoj službi i kako nastoji ispravno raditi svoj posao. 

-Došli smo na mjesto nesreće i susreli se s tužnom scenom. U nastavku smo radili ono što bi svaki turski čovjek uradio. I ja sam postupao kao dijete turskog naroda. To i jeste moj posao - kazao je Kilicoglu. 

Ističući da je i sam otac dvoje djece, Kilicoglu je kazao kako je prema sirijskoj djevojčici koju je nosio u naručju osjećao sve što svaki otac osjeća prema djeci. 

-Prvo sam pomišljao na svoju djecu u tim trenucima. Mislio sam na ljude, nema šta mi nije prošlo kroz glavu. Sve sam učinio da spasimo malu dušicu, a šta sam drugo i mogao - kazao je vidno potreseni Kilicoglu. 

Prisjetivši se kako je prvo pokušao sam reanimirati djevojčicu, Kilicoglu je kazao kako ju je onda trkom predao ambulantnoj ekipi i nadao se da će oni uspjeti da je ožive. 

-Rekli su mi da je reanimacija uspjela i bio sam presretan... Poslije sam saznao tužnu vijest. Kamo sreće da je oreživjela - kazao je Kilicoglu. 

Kilicoglu slovi za čovjeka i policajca koji pomaže ljudima oko sebe, a i njegova supruga je policijski službenik i rade u istom odjelu. 

-Odlika turske nacije je da pomažemo i pružamo ruku ljudima u nevolji. Smatram da i ja svojim postupcima to pokazujem. Svi policajci i obalska straža su s istom predanošću radili svoj posao. Mene su svi primijetili zbog uniforme, ali turski narod je kompletan takav - kazao je Kilicoglu. 

Kilicoglu je kazao da se molio za spas djevojčice i da je poželio da mu Bog oduzme od njegovog života i podari unesrećenoj djevojčici. 

-Nisam razmišljao, niti mi je bilo bitno koje je nacije i rase. Mi, Turci ljude kao stvorenja volimo zbog njihovog Stvoritelja - zaključio je Kilicoglu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.