open-navfaktor-logo
search
Briga za državu
Turski predsjednik Erdogan predstavio paket "Štit ekonomske stabilnosti": Osigurano 15,4 milijardi dolara
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan predstavio je u srijedu paket u okviru mjera protiv koronavirusa, nazvan "Štit ekonomske stabilnosti", u okviru kojeg je osigurano 100 milijardi turskih lira (15,4 milijarde dolara), radi smanjivanja posljedica pandemije koronavriusa, javlja Anadolu Agency (AA).  
18.03.2020. u 18:40
get url
text

Erdogan je na konferenciji za novinare podsjetio na opasnost od širenja koronavirusa u cijelom svijetu, podsjetivši i na to kako je Turska zemlja koja je pravovremeno poduzela mjere protiv njegovog širenja.

Još jednom je ukazao na važnost praćenja svih uputa i mjera koje se poduzimaju protiv korone, a turske građane pozvao da ne napuštaju domove izuzev krajnje potrebe i izbjegavaju kontakte dok prijetnja korona virusa ne prestane.

Erdogan je kazao kako trenutno nije vrijeme za bilo kakvu šetnju vani, vrijeme je poduzimanja mjera i smirenost.

- Vrijeme je da sve što smo u mogućnosti obavljamo od kuće, da kontakt s vanjskim svijetom svedemo na minimum. Vrijeme je da na tom planu uložimo maksimalan trud, kako radi naših najmilijih, tako i radi cjelokupnog društva - rekao je Erdogan, te dodao:

- Ulazimo u novu eru u kojoj će vjerovatno doći do radikalnih promjena u globalnom ekonomskom, političkom i društvenom poretku.

Govoreći o mjerama kojima će ublažiti efekte korona virusa na svakodnevni život, Erdogan je kazao kako je najniža penzija u državi povećana na 1.500 turskih lira (231 dolar).

- Paketom koji smo nazvali "Štit ekonomske stabilnosti" raspoređujemo resurs od 100 milijardi lira radi smanjinvanja posljedica od korona virusa. Bit će pružena podrška i aviokompaniji Turkish Airlines koju je kriza najviše pogodila - poručio je Erdogan, dodavši kao finansijskih organizacija očekuje korake za produženje kreditnih uvjeta za održavanje zaposlenosti i održavanje ekonomskog rasta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.