Turski studenti posjetili mezar Alije Izetbegovića

objavljeno: 10.08.2018. u 15:39

Studenti iz turskog grada Mardina koji u okviru projekta pod nazivom "Projekat obrazovanja od Mezopotamije do Balkana" borave posjeti Bosni i Hercegovini, u Sarajevu su posjetili mezar prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića i šehidsko mezarje Kovači, javlja Anadolu Agency (AA).

Pomenuti projekat se provodi uz podršku Ureda guvernera Mardina, Grada Mardina, Univerziteta Artuklu i Uprave za regionalni razvoj Turske.

Više od 200 studenata je u Mardinu tokom 12 sedmica slušalo predavanja o prvom predsjedniku BiH Aliji Izetbegoviću. U okviru pomenutog projekta, studenti u  grupama, među kojima se nalaze studenti i predavači, posjećuju BiH gdje imaju mogućnost detaljnije upoznati historiju BiH, ali isto tako i više saznati o osmanskoj ostavštini.

Turski pisac Ahmet Tezcan, koji je stigao s grupom studenata, nakon posjete mezarju Kovači za AA je istakao kako studenti iz turskog grada Mardina koji su ranije mnogo čitali i slušali o Aliji Izetbegoviću, na ovaj način imali su priliku da i na terenu više nauče o Alijinoj misli, liku i djelu.

Podvukao je kako prvi predsjednik BiH ima posebno mjesto kod svakog državljanina Turske, te kazao:

- Mi Turci smo zaista vrlo osjetljivi kada je riječ o Aliji Izetbegoviću i BiH. Za svakog Turčina koji posjeti BiH, jedno od prvih mjesta na koje dođe je upravo mezarje Kovači, gdje pred njegovu dušu prouče Fatihu – kazao je.

Koordinator projekta Burak Tuzlu istaknuo je kako će studenti će nakon posjete napisati po jedan tekst o utiscima koji će biti pretočeni u knjigu, dok će od fotografija i video snimaka koje su napravili biti održana izložba i napravljen dokumentarni film.

Među studentima koji su danas boravili u Sarajevu je i Muhammed Ozen. Smatra kako su Mardin i Sarajevo dva grada koji sa historijskog aspekta mnogo liče.

- Posjetiti mezar Alije Izetbegovića je nevjerovatan osjećaj. Istraživajući i čitajuci Aliji fascinirala me njegova mudrost i sve što je uradio za ovu zemlju - rekao je Ozen.