open-navfaktor-logo
search
Buši čeličnu ploču
Tursko lasersko oružje Armol uspješno prošlo testiranja za ulazak u vojni inventar
Na snimku testiranja se vidi kako Armol buši čeličnu ploču, uništava i aktivira eksplozivne naprave i ruši bespilotne letjelice
30.09.2019. u 13:13
get url
text

Nakon uspješno obavljenih testiranja za upotrebu je spremno novo lasersko oružje koje je turska odbrambena industrija razvila koristeći isključivo nacionalnim resursima.

Turski ministar industrije i Tehnologije Mustafa Varank saopćio je da su uspješno okončanja sva testiranja Armola, laserskog fiber sistema koji se montira na vozila. Riječ je o oružju koje je dizajnirao i razvio tim Vijeća Turske za naučna i tehnološka istraživanja (TUBITAK).

-Nacionalno lasersko oružje Armol uspješno je prošlo sve testove i kvalificirano je za ulazak u inventar Turskih oružanih snaga - naveo je Varank u poruci na Twitteru.

Na snimku testiranja se vidi kako Armol buši čeličnu ploču, uništava i aktivira eksplozivne naprave i ruši bespilotne letjelice. Armol je produkt Informatičkog istraživačkog centra pri TUBITAK-u, odnosno nacionalnoj agenciji koja ima vodeću ulogu u razvoju naučno-tehnoloških projekata u Turskoj.

Armol je 1,25-kilovatska puška koja uništava tri milimetra debelu čeličnu ploču na udaljenosti od 500 metara. Kompleksni uređaj težak je 400 kilograma, a radovi na izradi tog oružja počeli su u julu prošle godine. Plan je da to oružje bude integrirano i na avione.

TUBITAK radi na razvoju još nekoliko laserskih oružja, uključujući i razornu 20-kilovatsku pušku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.