Tužba "teška" 20 miliona KM na pomolu: Zenici prijeti finansijski kolaps?

Objavljeno: 05.01.17 u 11:51 Autor: Ajdin Perčo

Odluka Gradskog vijeća Zenica da se povećaju komunalne takse pri čemu bi kladionice i ostali priređivači igara na sreću plaćali i do 50.000 KM po uplatnom mjestu prijeti da ugrozi stabilnost budžeta Grada Zenice.

Priređivači igara na sreću poput Lutrije BiH i kladionice Premier tvrde da odluka Vijeća nije u skladu sa zakonom i Ustavom FBiH jer su slične odluke istog grada već tri puta "padale" na Ustavnom sudu FBiH i to 2006, 2009. i 2014. godine. Osnov po kojem je ovaj sud obarao odluke Gradskog vijeća je činjenica da se visina komunalne takse ne može određivati paušalno, odnosno da vrsta djelatnosti ne može biti relevantan kriterij za propisivanje različitih visina taksi, i stoga će pravdu potražiti na sudu uključujući i zahtjev za odštetu. 

Iz Lutrije BiH su za Faktor u pisanom odgovori pojasnili da "komunalne takse na istaknutu firmu trebaju biti određene u skladu sa lokacijama i zonama u kojima se prodajna mjesta nalaze, a što jasno ukazuje na položajnu pogodnost određenog prodajnog mjesta".

Kladionice najavile tužbu

Tim povodom smo zatražili i komentar kladionice Premier koja je najavila zatvaranje svojih poslovnica u Zenici.

- Usvojenom Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama gradske službe, gradonačelnik, predsjednik gradskog vijeća i vijećnici Grada Zenice počinili su krivično djelo iz članka 241. Krivičnog zakona FBiH (Povreda ravnopravnosti u vršenju privredne djelatnosti) te krivično djelo iz članka 351. Krivičnog zakona FBiH (Neizvršavanje sudske odluke) – kazao je za Faktor Toni Boras iz sektora za odnose s javnošću Premier kladionice.

Boras ističe i da će priređivači igara na sreću iskoristiti zakonsko pravo pokretanja upravnog postupka i upravnog spora pred nadležnim tijelima. Prvi koraci će biti podnošenje apelacije Ustavnom sudu FBiH o ustavnosti donesene odluke, a najavljena je i prijava Kantonalnom tužilaštvu u Zenici protiv Fuada Kasumovića i ostalih odgovornih lica. Kako je potvrđeno za Faktor, priređivači igara na sreću su već angažirali advokatske timove iz cijele Federacije BiH.

Ukoliko se ostvare najave kladioničara, budžet Grada Zenice bi se našao u velikim problemima. Naime, prema postojećem stanju i broju uplatnih mjesta u Zenici kojih trenutno ima oko 109, kladioničari bi u gradski budžet po novim cijenama trebali godišnje uplatiti oko pet miliona KM.

- Za tri godine bi to iznosilo oko 15 miliona KM koliko prosječno traje postupak do proglašenja neustavnosti propisa od strane Ustavnog suda FBiH. Ovakav izvjestan razvoj situacije rezultirat će obavezom povrata nezakonito naplaćenih sredstava sa zateznom kamatom i troškovima postupka kao i izgubljenom dobiti zbog prisilnog zatvaranja uplatnih mjesta. To će u konačnici dovesti Grad Zenicu u situaciju da će odjedanput morati vratiti najmanje 20 miliona KM, a što će itekako oštetiti imovinu i imovinske interese Grada Zenice u iznosu najmanjem od pet miliona KM. Cijela ova 'farsa' koju su izveli gradonačelnik Fuad Kasumović i gradski vijećnici Zenicu bi mogla stajati više od 20 miliona KM – pojašnjava Boras.

Da li će Grad Zenica platiti kaznu

Kako je za Faktor pojašnjeno iz Lutrije BiH, i ranije "su općine pokušavale uvoditi sličan kriterij za određivanje visine komunalnih taksi, i sve su odluke, redom, osporene na Ustavnom sudu FBiH...sve te općine su morale vratiti uplaćena sredstva čime su nanijeli nesagledive štete po općinske budžete, budući da su novac vraćali post festum, a ranije ubrani, na osnovu protuustavnih odluka, su potrošili".

Što se tiče tužbe protiv Grada Zenice, iz Lutrije BiH su kazali da će "u narednim danima razmotriti sve mogućnost, a kao prva, jeste pravna mogućnost u cilju zaštite prava na obavljanje registrirane i dozvoljene djelatnosti u skladu sa Zakonom". Pojašnjavajući odluku o prestanku poslovanja u svim objektima na teritoriji Zenice, iz Lutrije BiH su nam kazali da se prijave za komunalne takse prijavljuju početkom godine, za čitavu godinu.

- Mi nismo smjeli ući u rizik da budemo pod prijetnjom plaćanja ovakvih nerazumnih taksi. Naravno, ukoliko nadležni sud donese presudu kojom se odluka Gradskog vijeća Zenica proglašava protuzakonitom i protuustavnom, Lutrije BiH će svakako tražiti nadoknadu za pretrpljenu štetu u poslovnom smislu zbog nemogućnosti bavljenja registriranom djelatnošću – rečeno nam je iz Lutrije BiH.

Imajući u vidu činjenicu da slične odluke Gradskog vijeća Zenica do sada nisu usvajane u većini općina u FBiH, zatražili smo i mišljenje Saveza općina i gradova FBiH. U ovoj organizaciji su za Faktor kazali da ne mogu ocjenjivati da li je odluka iz Zenice legalna ili ne, ali da je na sličnu temu doneseno niz presuda Ustavnog suda FBiH gdje se u obrazloženju presude može iščitati "stav struke o ovoj temi".

- Mislim da je ono što Ustavni sud FBiH odluči nešto čega se svi moramo pridržavati i njihove odluke su konačne, ali u slučaju nedavne odluke Gradskog vijeća u Zenici, sud se još uvijek nije očitavao – istaknuto je iz Saveza.

Kasumović: Imamo osnova za naše poteze

Ukoliko se predviđanja kladioničara obistine i Grad Zenica bude morao platiti iznos od 20 miliona KM priređivačima igara na sreću, pitanje je ko će odgovarati za taj propust. Budžet Grada Zenice za 2016. godinu iznosio je 44 miliona KM, a eventualna kazna bi "odnijela" pola budžeta zbog čega bi u pitanje bilo dovedeno funkcioniranje kompletnog grada.

Povodom najavljene tužbe kladioničara kao i komentara na prethodne odluke Ustavnog suda FBiH o komunalnim taksama, zatražili smo i komentar od gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića.

- Nesporno je da kladioničari imaju strašno puno novca, i činjenica je da će lobirati kod sudija i advokata. Ali u Zenici nije ništa novo uvedeno, već smo postojeće komunalne takse samo povećali. Po ustavu i Zakonu o lokalnoj samoupravi općine i gradovi imaju pravo na komunalne takse, i to je jedini alat koji lokalna zajednica posjeduje da smanjivanjem taksi potakne rast određenih privrednih grana, a da istovremeno unormali aktivnosti drugih grana. Trenutno u Zenici ima 110 kladionica, i ako neko misli da je to normalno, nek ih u svoju kuću uvede. Mi imamo presudu Ustavnog suda FBiH iz novembra 2016. koja decidno kaže da se mogu povećavati komunalne takse različitim djelatnostima. Pa neće ista taksa biti obućaru i kladioničaru - zaključuje Kasumović.