Završeno ročište

Tužilac najavio kraj istrage do kraja godine, odbrana se protivi pritvoru za Drekovića

Objavljeno: 06.12.2018. u 13:17 Autor: E. F.

Drekovića je SIPA uhapsila zbog bojazni od bjekstva, a u prijedlogu za pritvaranje se to ne spominje, već se pritvor traži zbog bojazni od ometanja istrage, odnosno utjecaja na svjedoke, čime su povrijeđena njegova prava kao osumnjičenog, kazao je njegov advokat Kadrija Kolić

Advokat Kolić sa saradnicom ispred Suda BiH

FOTO: KEMAL SOFTIĆ

U Sudu BiH održano je ročište povodom prijedloga državnog Tužilaštva za određivanje pritvora Ramizu Drekoviću na kojem je tužilac Milenko Kajganić obrazložio zašto traži pritvor za bivšeg komandanta IV I V korpusa Armije RBiH. 

Tužilac Kajganić je na početku ročišta najavio kako će istraga biti okončana do kraja godine, te da će u narednih 20 dana biti donesena tužilačka odluka.

- Tužilaštvo je uz prijedlog dostavilo dokaze kojima potvrđuje osnovanu sumnju da je osumnjičeni počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret  u maju i junu 1995. Uz prijedlog materijalnih dokaza dostavljene su i izjave svjedoka, odnosno oštećenih, ali i potčinjenih Drekoviću u lancu komandovanja - kazao je Kajganić.  

Drekoviću Tužilaštvo na teret stavlja da je 26. maja 1995. izdao naređenje da Armija RBiH sa pet projektila granatira središte Kalinovika prilkom čega su stradali civili i djeca.  

Među dokazima koje prilaže Tužilaštvo su i izjave iz medija iz tog perioda, u kojima se navodi da je "ARBiH sada u stanju artiljerijski djelovati na području Nevesinja i Kalinovika". 

Kada je u pitanju opasnost od utjecaja na svjedoke, tužilac je također priložio članak iz medija u kojima je rečeno da je Dreković postavljen na mjesto savjetnika u Vladi FBiH, kao i da zna ko su svjedoci, te bi mogao na njih utjecati s obzirom na to da su nastanjeni na području Sarajeva. 

Jedan od Drekovićevih branilaca advokat Kadrija Kolić tražio je od Suda da se prijedlog odbije, istaknuvši da je i samo hapšenje Drekovića bilo nezakonito. 

Foto: Kemal Softić

Kako je kazao, Drekovića je SIPA uhapsila zbog bojazni od bjekstva, a u prijedlogu za pritvaranje se to ne spominje, već se pritvor traži zbog bojazni od ometanja istrage, odnosno utjecaja na svjedoke, čime su povrijeđena njegova prava kao osumnjičenog. 

Istaknuo je i da je prilikom saslušanja Drekovića u Tužilaštvu tužilac odbio da ustupi odbrani naredbu o sprovođenju istrage i nalog za hapšenje, ali je najavio da će za njega zatražiti pritvor.

To, kako je istaknuo Kolić, predstavlja kršenje principa nevinosti i nezakonito hapšenje.

Advokat Mirsad Crnovršanin je također zatražio od  Suda da se prijedlog za pritvor odbije, te da se Drekoviću eventualno odrede neke mjere zabrane. 

Kazao je i kako se među 52 predložena materijalna dokaza ne nalazi ključni dokaz kojim bi Tužilaštvo dokazalo osnovanu sumnju, te da ne postoje ni naročite okolnosti zbog kojih bi Dreković trebao biti pritvoren.

Odluku o pritvoru sudija za prethodni postupak sudija Halil Lagumdžija donijet će u zakonskom roku od 24 sata. 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije