open-navfaktor-logo
search
Halilović i Veseli
Tužilac predlaže nove svjedoke, odbrana tvrdi da popravlja propuste iz istrage
Identično kao i u slučaju protiv Nasera Orića i Sabahudina Muhića, i u ovom predmetu je nakadno izmijenjena optužnica, te je dodano da je Veseli, nakon što je, navodno, zaklala dječaka, pucala u njega iz vatrenog oružja
02.11.2018. u 17:41
get url
text

U Sudu BiH jutros je održana statusna konferencija u predmetu koji se vodi protiv Sakiba Halilovića i Elfete Veseli, koje Tužilaštvo Bih tereti za ratni zločin počinjen na području Zvornika.

Na jutrošnjem ročištu tužilac Miroslav Janjić predložio je četiri nova svjedoka. Kako je kazao, radi se o svjedocima replike, za koje Tužilaštvo nije znalo u vrijeme podizanja optužnice.

Odbrane optuženih usprotivile su se saslušanju ovih svjedoka, kazavši da se ne radi o svjedocima replike, nego da Tužilaštvo očigledno nije dovoljno detaljno sprovelo istragu i sad to pokušava popraviti.

- Predloženi svjedoci odnose se prvenstveno na navode optužnice, a ne na dokaze odbrane - kazala je advokatica Lejla Čović, koja zastupa optuženog Halilovića.

Čović je pojasnila da se radi o dva svjedoka koji su autori knjiga od kojih je jedna objavljena prije deset, a druga prije 20 godina, što znači da nije istina da su ovi svjedoci tužiocu bili nedostupni tokom istrage.

Za druga dva svjedoka odbrana je kazala da ti svjedoci ne pobijaju iskaze odbane nego iskaze svjedoka tužilaštva, jer od svih dosad saslušanih svjedoka Tužilaštva nijedan nije potvrdio da je postojala vojna formacija, niti da je Halilović bio zapovjednik, a nijedan nije rekao da je bio očevidac ubistva djeteta.

Braniteljica optužene Veseli, Mirna Delalić, naglasila je kako Tužilaštvo nije navelo kojeg tačno svjedoka tužilac želi pobijati ovim dokazima replike.

Odluku o ovom prijedlogu, kao i o terminu nastavka suđenja Vijeće će donijeti naknadno.

Kako stoji u optužnici, Halilović je bio komandant Diverzantskog voda združenih jedinica Liplje-Kamenica, i u zaseoku Bajrići posmatrao je svirepo ubistvo 12-godišnjeg dječaka srpske nacionalnosti Slobodana Stojanovića. Njega je, prema prvobitnoj optužnici, zaklala Veseli.

Zanimljivo je da je, identično kao i u slučaju protiv Nasera Orića i Sabahudina Muhića, i u ovom predmetu nakadno izmijenjena optužnica, te je dodano da je Veseli, nakon što je, navodno, zaklala dječaka, pucala u njega iz vatrenog oružja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.