Tužilaštvo BiH istražuje da li je nestalo 70.000 maraka

Objavljeno: 12.01.17 u 11:46

U Tužilaštvu BiH donijeta je naredba da se utvrdi da li je nestalo 70.000 maraka iz predmeta "Elipsa", pokrenutog zbog utaje poreza.

Tužilaštvo BiH provodi istragu
Tužilaštvo BiH provodi istragu

Kako saznaje Balkanska istraživačka mreža u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH), među izuzetim predmetima 2011. godine u predmetu "Elipsa" bilo je i novca. Sumnja se da je nestalo 70.000 maraka.

Na upit da li je nestao novac iz predmeta "Elipsa" i da li se o tome vodi istraga, Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH, rekao je da nema komentara.

Prethodno je iz Tužilaštva BiH potvrđeno da provjeravaju navode o nestanku 55.000 maraka iz predmeta koji je vođen protiv Milorada Milakovića i drugih zbog organizovanja prostitucije. Milaković je 2004. godine postigao sporazum sa Tužilaštvom BiH, ali zbog bjekstva nekih od optuženih predmet nije zatvoren.

Nakon što je tužilac Oleg Čavka, koji je bio zadužen za predmet Milaković, otišao na bolovanje, u novembru 2010. godine donesena je naredba da se predmet-novac koji je pohranjen u Tužilaštvu BiH izuzme s ciljem dostavljanja Sudu BiH.

Tu naredbu je potpisao tužilac Božo Mihajlović. U Sudu BiH nam nisu odgovorili da li im je dostavljen novac.

Početkom prošle godine, lice koje je bilo u bjekstvu iz predmeta Milaković i za kojim je raspisana potjernica, preko beogradskog advokata stupio je u kontakt s advokatom u Sarajevu sa ciljem priznanja krivnje.

Unatoč pokušajima da postigne sporazum o priznanju krivice sarajevski advokat nailazi na "zatvorena vrata" u Tužilaštvu BiH. Nakon urgencije prema kabinetu glavnog tužioca Tužilaštva BiH saznaje da je predmet u međuvremenu vraćen tužiocu Čavki.

Uskoro biva suspendiran glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović. Uvidom u dokaze postupajući tužilac vidi da nedostaje novac koji je pohranjen u Tužilaštvu BiH.

Grubešić je potvrdio da se provjeravaju navodi o mogućem nestanku novca iz predmeta Milaković.

Novac u predmetu Milaković tokom istrage su oduzeli pripadnici SFOR-a. Branilac koji traži da se vrati novac nakon sporazuma koji je postigao Milaković dobija odgovor da se novac nalazi u SFOR-u. Nakon obraćanja SFOR-u, ipak doznaje da je novac u Tužilaštvu BiH.

Komentarišući dešavanja u Tužilaštvu BiH a vezano za oduzete predmete, među kojima je i novac, advokatica Vasvija Vidović je kazala da "ovakvi propusti ostavljaju široko polje za manipulacije".

Sporni novac nije bio predmet optužnice protiv Milakovića i drugih, pa nije ni obuhvaćen presudom Suda BiH.
Tužilac Čavka je potvrdio da je podnio prijavu Uredu disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH a zbog radnji koje je poduzimao tužilac Mihajlović.

Ured disciplinskog tužioca je potvrdio za BIRN BiH da je registrovao nakon medijskih objava 4. januara predmet protiv zamjenika glavnog tužioca Bože Mihajlovića u vezi iznesenih navoda o mogućoj povredi dužnosti. Potvrdili su da su dva dana kasnije zaprimili i pritužbu tužioca Čavke u vezi istih navoda.

"Razlozi pritužbe će biti razmotreni u prethodno registrovanom predmetu Ureda", kazali su u Uredu disciplinskog tužioca, naglasivši da postupaju po načelu povjerljivosti do donošenja odluke.

U predmetu "Elipsa", Ivica i Damir Ćuk su u novembru prošle godine pravosnažno osuđeni zbog utaje poreza na po četiri godine zatvora kao i na po 80.000 KM novčane kazne. U ovom predmetu je osuđena i firma "Elipsa" iz Posušja, koja je kažnjena sa 100.000 KM.