- Tužilaštvo BiH, u predmetu Međunarodne pravne pomoći, ostvarilo je komunikaciju sa partnerskim institucijama SAD-a, kao i nadležnim institucijama u BiH, u vezi sa spomenutom osobom - kazali su Feni u državnom Tužilaštvu.

S obzirom na to da je predmet za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u Čelebićima kod Konjica procesuiran u Haškom tribunalu (ICTY), iz Tužilaštva BiH navode i kako će biti ostvaren kontakt i zatraženi podaci iz predmeta ICTY-a koji se odnose na spomenutu osobu.

- Posebni Odjel za ratne zločine, kao i Odsjek za međunarodnu pravnu pomoć, spremni su za svaki oblik pomoći i saradnje, sa partnerskim institucijama SAD-a u vezi sa spomenutim osumnjičenikom – napominju, nadalje, iz Tužilaštva BiH, navodeći kako sa partnerskim institucijama u zemljama regiona, EU i svijeta, provode aktivnosti u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina.

Kako mediji prenose, Mrndžić, bivši nadzornik logora Čelebići, u SAD-u je uhapšen zbog navodnih lažnih tvrdnji o progonu kako bi postao izbjeglica Sjedinjenih Država, a kasnije i američki državljanin.

Kako je saopćilo američko ministarstvo pravosuđa, Mrndžić je u SAD-u optužen za lažiranje i prikrivanje materijalnih činjenica od američke vlade, korištenje prevarom stečenog pasoša i posjedovanje i korištenje prevarom stečenog uvjerenja o naturalizaciji i lažno stečene kartice socijalnog osiguranja.

Za korištenje prevarom stečenog pasoša i lažno stečenog uvjerenja o naturalizaciji u SAD-u je zaprijećena kazna do deset godina zatvora, nakon čega slijedi tri godine puštanja na slobodu pod nadzorom i novčana kazna od 250.000 dolara.

Mrndžić je nakon prvog pojavljivanja pred federalnim sudom 17. maja pušten uz kauciju od 30.000 dolara.