open-navfaktor-logo
search
Potvrdili
Tužilaštvo BiH: Mrndžić koji je uhapšen u SAD-u evidentiran kao osoba prijavljena za ratni zločin
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je danas kako je Kemal Mrndžić, koji je uhapšen u Sjedinjenim Američkim Državama, evidentiran kao prijavljena osoba za ratni zločin na području Konjica.
18.05.2023. u 15:56
get url
text

- Tužilaštvo BiH, u predmetu Međunarodne pravne pomoći, ostvarilo je komunikaciju sa partnerskim institucijama SAD-a, kao i nadležnim institucijama u BiH, u vezi sa spomenutom osobom - kazali su Feni u državnom Tužilaštvu.

S obzirom na to da je predmet za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u Čelebićima kod Konjica procesuiran u Haškom tribunalu (ICTY), iz Tužilaštva BiH navode i kako će biti ostvaren kontakt i zatraženi podaci iz predmeta ICTY-a koji se odnose na spomenutu osobu.

- Posebni Odjel za ratne zločine, kao i Odsjek za međunarodnu pravnu pomoć, spremni su za svaki oblik pomoći i saradnje, sa partnerskim institucijama SAD-a u vezi sa spomenutim osumnjičenikom – napominju, nadalje, iz Tužilaštva BiH, navodeći kako sa partnerskim institucijama u zemljama regiona, EU i svijeta, provode aktivnosti u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina.

Kako mediji prenose, Mrndžić, bivši nadzornik logora Čelebići, u SAD-u je uhapšen zbog navodnih lažnih tvrdnji o progonu kako bi postao izbjeglica Sjedinjenih Država, a kasnije i američki državljanin.

Kako je saopćilo američko ministarstvo pravosuđa, Mrndžić je u SAD-u optužen za lažiranje i prikrivanje materijalnih činjenica od američke vlade, korištenje prevarom stečenog pasoša i posjedovanje i korištenje prevarom stečenog uvjerenja o naturalizaciji i lažno stečene kartice socijalnog osiguranja.

Za korištenje prevarom stečenog pasoša i lažno stečenog uvjerenja o naturalizaciji u SAD-u je zaprijećena kazna do deset godina zatvora, nakon čega slijedi tri godine puštanja na slobodu pod nadzorom i novčana kazna od 250.000 dolara.

Mrndžić je nakon prvog pojavljivanja pred federalnim sudom 17. maja pušten uz kauciju od 30.000 dolara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.