open-navfaktor-logo
search
Proslijedili upit
Tužilaštvo BiH: Protiv Vranja obustavljena istraga 2018. godine
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije zvanično informisano o hapšenju Edina Vranja, na temelju zahtjeva pravosuđa Srbije.
13.09.2021. u 12:45
get url
text

Povodom više medijskih upita, a u vezi sa hapšenjem bivšeg visokopozicioniranog službenika Federalne uprave policije Edina Vranja, na graničnom prijelazu prilikom ulaska u Srbiju, Tužilaštvo BiH daje sljedeću informaciju:

- Tužilaštvo BiH o navedenom hapšenju informisano je iz medijskih izvještaja, te nije dobilo nikakvu zvaničnu obavijest ili informaciju, od nadležnih organa Srbije. 

- Tužilaštvo BiH postupalo je na temelju prijave dostavljene od nadležnih policijskih organa, protiv više osoba, koja se odnosi na navode o ratnim zločinima, počinjenim nad žrtvama srpske nacionalnosti u zgradi ZOIL-a u Goraždu, 1993. i 1994. godine.

U navedenom predmetu podignuta je optužnica protiv više osoba i suđenje je u toku, dok je u odnosu na prijavljenog Edina Vranja i još nekoliko osoba, 26.12.2018. godine donesena naredba o neprovođenju istrage, na koju u odnosu na prijavljenog Edina Vranja nije bio izjavljen prigovor. 

Tužilaštvo BiH je o svemu navedenom hitno proslijedilo upit prema Tužilaštvu za ratne zločine Srbije, u kojem su zatražene detaljne informacije, te je proslijeđena Naredba o neprovođenju istrage, koja je postala konačna u Bosni i Hercegovini. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.