Tužilaštvo KS tvrdi: Fudbaler Radmilo Mihajlović žrtva braće Delimustafić

Objavljeno: 17.02.17 u 16:50 Autor: A. Šarenkapa

Proslavljeni fudbaler sarajevskog Željezničara i minhenskog Bayerna, Radmilo Mihajlović, bio je žrtva braće Delimustafić, tvrdi Tužilaštvo KS. Prema navodima tužioca Samira Selimovića, Mihajlović je prije rata u BiH kupio kuću u Sarajevu koju je platio 400.000 KM.

Tužilaštvo traži produženje pritvora za tri mjeseca
Tužilaštvo traži produženje pritvora za tri mjeseca

Kada je nakon rata pokušao doći u posjed svoje kuće, to mu je prvobitno bilo onemogućeno. Kada je napokon ušao u posjed svoje kuće, utvrdio je da se ona nalazi pod hipotekom zbog kredita kojeg je u BOR banci uzeo Enver Delimustafić. Kako bi "skinuo" hipoteku, Mihajlović je još jednom morao platiti 400.000 KM.

Ovu tvrdnju tužilac Selimović je iznio tokom ročišta povodom zahtjeva Tužilaštva KS za produženjem pritvora članovima organizovane kriminalne grupe Aliji Delimustafiću, Lejli Cerić i Suadi Hadžić za još tri mjeseca. Prema navodima Tužilaštva KS, Alija Delimustafić je bio vođa ove kriminalne grupe koja se tereti za nezakonito sticanje vlasništva nad nekretninama.

Tužilaštvo je u slučaju Delimustafića i Cerić zatražilo produženje pritvora zbog mogućnosti od bijega, utjecaja na svjedoke, prikrivanja dokaza i ponavljanja krivičnog djela, dok je za Hadžić produženje zatraženo samo zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i prikrivanja dokaza.

Prebacivanje vlasništva nad nekretninama

U svom izlaganju tužilac Selimović je iznio i nova saznanja do kojih je došlo Tužilaštvo u toku istrage. Tako je predstavljen model prema kojem je Delimustafić, uz pomoć sutkinje Lejle Pašić-Fazlagić, organizovao donošenje presuda o prijenosu vlasništva nad nekretninama od osoba koje su umrle prije 20 ili više godina, na njegove saradnike. Podatke o umrlim osobama, kako tvrdi Tužilaštvo, pribavljale su Cerić i Hodžić.

Selimović je u svom izlaganju iznio detalje i jednog od presretnutih razgovora. Prema jednom od tih razgovora, jedan od osumnjičenih u ovom predmetu, Izet Musić je podnio tužbu zbog nekretnina čiji je vlasnik u tom trenutku bio Zoran Lončar, kako bi ih blokirao. Tužbu je podnio jer se u tom trenutku Lončar i Juso Škrijelj, koji je trebao kupiti te nekretnine, nisu mogli dogovoriti o cijeni.

Prema tvrdnjama Tužilaštva, Lončar, koji je također osumnjičen u ovom slučaju, sa Suadom Hadžić se savjetovao o potrebnoj dokumentaciji za prebacivanje vlasništva nad nekretninama, a Lejli Cerić je obećao da neće ostati bez svog "dijela kolača" zbog usluga koje je činila ovoj grupi.

Tužilac je naveo i da su provjerama sa MUP-om Srednjebosanskog kantona (SBK) utvrdili da Alija Delimustafić nikada nije živio na adresi u Azapovićima, općina Kiseljak, a koju je kao svoje mjesto stanovanja potvrdio pred Kantonalnim sudom u toku današnjeg ročišta.

I na ovom ročištu ponovo je spominjan pasoš na ime Sadik Kauklija, koji je prilikom pretresa pronađen u stanu Alije Delimustafića. Za tu osobu Delimustafić je tvrdio da mu je poslovni partner i da živi u sarajevskoj ulici Envera Šehovića.

Međutim, naknadnim provjerama Tužilaštvo je došlo do saznanja da osoba sa takvim imenom ne živi na toj adresi. Na prethodnim ročištima Delimustafić je tvrdio da se radi o isteklom pasošu njegovog poslovnog partnera, kojeg je trebao zamijeniti, jer Kauklija to zbog zdravstvenih razloga nije mogao sam učiniti.

Drugo ime u Hrvatskoj

Obrazlažući razloge za produženje pritvora Delimustafiću, tužilac Selimović je podsjetio da je, nakon što je već jednom pušten na slobodu u toku ove istrage, Delimustafić odmah otišao u Hrvatsku. Prema mišljenju Tužilaštva to je učinio na nelegalan način, jer ni na jednom graničnom prijelazu nije evidentiran njegov izlazak iz BiH. Osim toga, podsjetio je na ranije iznijeti podatak da se Alija Delimustafić u Hrvatskoj koristi imenom Ilija i prezimenom Mustafić ili Mustapić.

Delimustafić je, prema navodima Tužilaštva u jednom restoranu kod Čapljine organizovao sastanak svih članova organizovane grupe, ali je Tužilaštvo uspjelo saznati za taj sastanak, tako da i on evidentiran u okviru posebnih istražnih radnji.

Osim toga, Delimustafić se u razgovoru sa NN osobom hvalio da je bio na večeri sa doktorima, tužiocima i sudijama. S obzirom da su dosadašnjom istragom već obuhvaćeni sutkinja Lejla Pašić-Fazlagić i tužilac Džemal Karić, Tužilaštvo KS istražuje ko su sudije i tužioci sa kojima je večerao Delimustafić i da li i oni imaju svoju uslugu u djelovanju njegove grupe.

Selimović je kazao i da na Delimustafićevim računima nije pronađena veća suma novca, ali da je evidentiran određeni broj transakcija velikih iznosa, što prema njegovoj tvrdnji, sugeriše da je prebacivao novac na račune u stranim bankama.

Također je spomenuo da je Delimustafić do sada u dva navrata zatražio i državljanstvo Srbije, ali da ti zahtjevi još nisu riješeni.

Govoreći o presretnutim razgovorima, tužilac Selimović je kazao da je do sada u njima evidentirano 70 različitih osoba. Mnoge od njih su identifikovane, ali neke i nisu, tako da istraga ide i u pravcu njihove identifikacije i saslušanja.

Vođa organizovane kriminalne grupe

Govoreći o Lejli Cerić, Selimović je kazao kako je, prilikom pretresa, kod nje pronađena lična karta Fatime Begović, koja je umrla prije nekoliko godina.

Osim toga, u izjavi Tužilaštvu KS Jasmin Skorupan je kazao da je pokušao na sebe prebaciti stan svoje pokojne tetke. Međutim, Lejla Cerić mu je navodno tražila 40.000 KM, uz mogućnost plaćanja u ratama, da bi mu "završila posao".

Lejla Cerić je, prema tvrdnjama Tužilaštva KS, kao predsjednica nadležne općinske komisije, zajedno sa Suadom Hadžić kao članicom te komisije, učestvovala u prodaji 80 poslovnih prostora na teritoriji općine Stari Grad u Sarajevu ispod tržišne vrijednosti.

Odgovarajući na optužbe Tužilaštva, Delimustafićev advokat Senad Pizović je istakao da je Alija Delimustafić označen kao vođa organizovane kriminalne grupe, iako se nigdje u zahtjevu za produženje pritvora ne navode presretnuti razgovori o kojima je direktno učestvovao.

Prema Pizovićevim riječima, od do sada blizu 1.500 otvorenih dokaza, samo 32 se mogu dovesti u vezu sa Alijom Delimustafićem, a i među tim dokazima nalazi se nekoliko stikera sa rukom pisanim porukama. Zbog toga Pizović smatra da Tužilaštvo KS istragu vodi suprotnim pravcem, odnosno prvo hapsi, pa onda provodi istragu i traži dokaze.

Što se tiče odlaska u Hrvatsku, Pizović je kazao da Delimustafiću u tom trenutku nisu izrečene čak ni mjere zabrane, te da je on otišao potpuno legalno. Osim toga, po dolasku u Zagreb prijavio se u tamošnji turistički biro i plaćao je boravišnu dozvolu. Njegovo hapšenje u Hrvatskoj izvršeno je na osnovu viber poruke koja je službenicima USKOK-a upućena iz FMUP-a, a ne na osnovu službenog dopisa. Osim toga, iako je ima važeću vizu, Delimustafić nije otišao na Tajland, mada je to mogao učiniti.

Slučaj "Marijin Dvor"

Na sličan način, odnosno slobodom kretanja i sastajanja sa kim želi, a podsjećajući da kao bivši ministar policije Delimustafić poznaje veliki broj ljudi, Pizović je opravdao sastanak u Čapljini, kao i večeru sa doktorima, tužiocima i sudijama. Govoreći o slučaju Radmila Mihajlovića, Pizović je kazao da je bivši fudbaler izgubio sve pokrenute sporove i to pred Općinskim, Kantonalnim, Vrhovnim i Ustavnim sudom.

Za slučaj "Marijin Dvor", odnosno za pokušaj nezakonite izmjene regulacionog plana Pizović je kazao kako je Vrhovni sud FBiH utvrdio da nije bilo elemenata krivičnog djela. Isti sud je ranije donio odluku prema kojoj se za Delimustafića i Cerić, kao razlog za produženje pritvora, ne može navoditi pokušaj bijega.

Sam Delimustafić je kazao da je cijeli slučaj montiran i da to čine pojedine osobe iz FMUP-a, ali zbog prisustva javnosti u sudnici nije želio navoditi identitet i motive osoba koje mu "smještaju" u ovom slučaju.

Advokatica Lejle Cerić, Vasvija Vidović, tvrdi da Tužilaštvo zahtjev za produženjem pritvora argumentuje istim dokazima kao i zahtjev za prvobitno određivanje pritvora, što, kako ona tvrdi, ne može biti dovoljan razlog da bi se udovoljilo ovom zahtjevu.

Slala po 200 KM

Lejla Cerić je izjavila, govoreći o prodaji spornih 80 nekretnina, da je to učinjeno na osnovu odluke Općinskog vijeća. Prema toj odluci nekretnine su prodate osobama koje su ih kao zakupci koristili deset ili više godina. U samoj odluci utvrđeni su i pogodnosti prilikom prodaje, a na osnovu dužine zakupa, učešća u odbrani BiH, eventualnog ranjavanja i slično.

Što se tiče nađene lične karte, Cerić tvrdi da se radilo o starici iz Bosanskog Novog, u kojem je i sama ranije živjela, koju je poznaval i kojoj je pomagala tako što joj je svaki mjesec slala po 200 KM.

Govoreći o Jasminu Skorupanu, Cerić je kazala da od njega nikada nije tražila nikakav novac, te da je Skorupan pokušao otkupiti stan na koji je imao stanarsko pravo, bez zakonske mogućnosti i da ga kupi i tako stekne vlasništvo nad njim.

Advokat Suade Hadžić Jasmin Muratović je u svom izlaganju tvrdio da je iz presretnutih razgovora vidljivo samo da je njegov klijentica radila svoj posao. Odluka o zahtjevu za produženjem pritvora bit će donijeta naknadno.