open-navfaktor-logo
search
Predmet "Memori"
Tužilaštvo traži još tri mjeseca pritvora za Jasmina Meškovića i Suadu Nožić
Tužiteljica sarajevskog Kantonalnog tužilaštva uputila je prijedlog Općinskom sudu u Sarajevu da za još tri mjeseca produži pritvor Jasminu Meškoviću, predsjedniku Saveza logoraša BiH i Suadi Nožić, direktorici Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995 u Sarajevu.
09.03.2020. u 16:45
get url
text

- Produženje je predloženo zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ponoviti krivično djelo - potvrdila je glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić.

Njih su pripadnici Federalne uprave policije uhapsili u decembru prošle godine u akciji kodnog naziva "Memori". 

Mešković je, kako smo ranije objavili, označen kao vođa kriminalne grupe, a Tužilaštvo KS ga tereti da je od jula 2017. godine do momenta hapšenja organizovao grupu ljudi u sklopu udruženja Bosanski muzej sjećanja, u okviru kojeg djeluje Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru.

{$galerijaFotografija}

Terete se da su, s namjerom da sebi i drugima pribave protupravnu imovinsku korist, kontinuirano prodavali kritvorene karte za posjetu muzeju. Prema navodima Tužilaštva KS, novac su zadržavali za sebe, a kasnije su ga ulagali u nekretnine.

Jasmina Meškovića je nadležnim organima prijavio njegov sin Mirza.

Osim Meškovića i Nožić, pod istagom su i kustosica muzeja u Mostaru Menvirsa Kmetaš-Demić, Šejla Bašić, Midheta Šoljić i Senad Jusufbegović, jedan od osnivača Muzeja.

Priviđenje Tužilaštvo KS Memori
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.