open-navfaktor-logo
search
Oslobođeni optužbi
Tužilaštvo traži ukidanje presude Mektiću i ostalima
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) zatražilo je ukidanje prvostepene presude kojom su bivši ministar sigurnosti Dragan Mektić, te Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija oslobođeni optužbi za zloupotrebe položaja u projektu koji je finansirala Evropska unija (EU).
23.08.2022. u 13:22
get url
text

Odbrane su predložile da Apelaciono vijeće Suda BiH žalbu odbije kao neosnovanu i potvrdi prvostepenu presudu.

Tužilaštvo se žalilo na pogrešno ili nepotpuno utvrđeno činjenično stanje, te predložilo da se, kao novi dokaz, uvede završni izvještaj o provjeri rashoda koji je uradio spoljni revizor angažovan od EU-a, a koji je dobilo u maju, nakon izricanja prvostepene presude. Tužiteljica Vedrana Mijović na ročištu je kazala da ostaje kod svih navoda pisane žalbe.

Mektićeva Odbrana je kazala da u ovom slučaju nije bilo umišljaja za protivpravno sticanje koristi, već da su preduzete aktivnosti kako ne bi propala donirana sredstva.

- Dokaz koji je ponudilo Tužilaštvo ide u korist Odbrane. Potvrđeno je da je Ministarstvo provelo otvoreni postupak, a nije moralo - kazala je braniteljica Senka Nožica.

I Garaplijina braniteljica Adna Dobojlić se složila da se radi o pozitivnom izvještaju u kojem se konstatuje da su ojačani kapaciteti lokalnih zajednica i vatrogasnih društava, kao i prekogranična saradnja.

Golijaninova braniteljica Mirela Kanlić navela je dijelove žalbe koji se ne odnose na njenog branjenika, dok se Odbrana Agića osvrnula na dio žalbe koji se odnosi na optužbu za seksualno uznemiravanje. Braniteljica Nina Karačić je podsjetila na dokaze koji su kontradiktorni s navodima optužnice u pogledu vremena i mjesta. Ona je kazala da Tužilaštvo u žalbi navodi da je – ako je samo sporan datum – u pitanju omaška.

- To zasigurno nije omaška - kazala je Karačić, podsjećajući na dokaze koji su izvedeni o službenim putovanjima.

Sud BiH oslobodio je 17. marta Mektića i ostale optužbi za zloupotrebe prilikom realizacije projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, vrijednog blizu oko 198.000 eura, a koji je EU finansirala od 2015. do 2017. godine.

Vijeće je zaključilo da Tužilaštvo nije dokazalo nijednu od devet tačaka optužnice koja ih tereti da su iskoristili službeni položaj kako bi sebi i drugima pribavili protivpravnu imovinsku korist.

Golijanin je optužen u svojstvu šefa Mektićevog kabineta, Agić kao pomoćnik ministra, a Garaplija kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija INZA Sarajevo.

Apelaciono vijeće naknadno će donijeti odluku po žalbi Tužilaštva, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.