open-navfaktor-logo
search
Sud u Banjoj Luci
Tužio Davora Dragičevića: Đorđu Rađenu i njegovom advokatu prijećeno smrću
Rađen je zatražio odštetu od 5.000 KM. Tužio je Dragičevića, oca tragično stradalog Davida (21), zbog izjava o njegovoj navodnoj umiješanosti u ovaj slučaj
17.09.2019. u 17:35
get url
text

Đorđu Rađenu i njegovom advokatu Draganu Stuparu upućene su prijetnje smrću danas, uoči početka ročišta na Osnovnom sudu Banja Luka.

Ročište je održano po tužbi Rađena za klevetu protiv Davora Dragičevića. Rađen je zatražio odštetu od 5.000 KM. Tužio je Dragičevića, oca tragično stradalog Davida (21), zbog izjava o njegovoj navodnoj umiješanosti u ovaj slučaj, te javno prozivanje za "lažnu prijavu pljačke" njegove kuće koja se nalazi u ulici Velibora Janjetovića Janje, i to u noći Davidovog nestanka. Policija je za ovu krađu prvobitno sumnjičila Davida, tvrdeći da je prilikom pronalaska njegovog beživotnog tijela na ušću Crkvene u Vrbas 24. marta 2018. godine, nađen dio predmeta koji su navodno ukradeni iz sporne kuće.

Rađen je danas pred sudom izjavio da od marta prošle godine, pa sve do danas, živi u strahu i trpi pritisak. On je istakao da mu je više puta prijećeno, a da su prijetnje dolazile od članova grupe "Pravda za Davida", te između ostalog i od Davora Dragičevića.

-Nikada nisam osuđen ni za kakvo krivično djelo, a kamoli ubistvo Davida Dragičevića. Nisam ni optužen ni osumnjičen – istakao je Rađen.

Kazao je da je u početku bio iznenađen optužbama na njegov račun, a kasnije izložen pritisku, strahu i nelagodi.

- Od tada , pa do danas prisutan je strah kod mene, roditelja, moje supruge i maloljetnog djeteta. Imali smo i zdravstvenih problema. Iz straha za bezbjednost supruga i dijete su se odselili iz Banje Luke jer smo bili izloženi torturi. Prijetnje smo prijavljivali policiji, ali nikada nismo dobili zaštitu – rekao je Rađen.

Naveo je i da je u međuvremenu ostao bez posla, jer je dobio otkaz. Tvrdi da je razlog što su mu članovi grupe "Pravda za Davida" učestalo dolazili na radno mjesto.

Ispričao je da je više puta saslušavan u policiji i tužilaštvo u svojstvu svjedoka. On je potvrdio i da je "preduzimao određene radnje po nalogu policije", ali nije precizirao koje.

Na pitanje Dragičevićevog advokata Dragana Tolimira da li je izjavio u policiji da je David bio "narkoman i kradljivac",  on je rekao da to nije tačno.

Na pitanje da li je policiji prijavio da mu je David provalio u kuću, opljačkao je i ukrao ključeve i laptop, Rađen je i to negirao.

U sudnici je danas svjedočio Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, koji je bio predsjednik Anketnog odbora Narodne skupštine RS koja je radila na utvrđivanju svih činjenica u vezi ubistva Dragičevića.

Podsjetio je na dešavanja  tokom sjednica ovog odbora, te kazao kako su činjenice do kojih su došli opovrgle sve ono što je policija iznijela na spornoj pres konferenciji održanoj 26. marta prošle godine.

Nakon ročišta je istakao medijima da se dešava apsurdna situacija da se sudi žrtvi, zbog čega mu je, istakao je, bilo jako nelagodno u sudnici.

-Niti je David opljačkao kuću, niti je boravio u njoj, niti je koristio narkotička serdstva, sve je to utvrđeno u izvještaju Anketnog odbora. Sve je netačno za njega što je rečeno po pitanju te famozne kuće – rekao je Borenović.

Poručio je da svako ko izgubi najmilijeg, a posebno kada se o njemu iznesu brojne laži, "ima pravo da kaže šta hoće", a da mu se ništa ne može zamjeriti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.