Tuzla dobija turističku zajednicu: Može li grad uglja i soli postati ljetna destinacija

Objavljeno: 25.08.17 u 08:20 Autor: J. Bojić

Gradsko vijeće Grada Tuzla krajem augusta trebalo bi donijeti odluku o osnivanju turističke zajednice. 

Panonska jezera u Tuzli FOTO: FAKTOR
Panonska jezera u Tuzli FOTO: FAKTOR

Gradska uprava odluku o osnivanju već je donijela te ju je proslijedila zakonodavnom tijelu koje zasjeda 31. augusta.

- Ovog ljeta smo napravili pravi turistički bum. To je sinergija Panonskih jezera, historijske jezgre grada i Međunarodnog aerodroma Tuzla. Osnivanje turističke zajednice je novi korak u razvoju turizma u Tuzli, koja je najkvalitetnija ljetna turistička destinacija u BiH - kaže gradonačelnik
Tuzle Jasmin Imamović.

Posao turističke zajednice

Gradonačenik dodaje da za osnivanje ove gradske institucije postoje zakonski preduvjeti, koji su propisani Zakonom o turističkim zajednicama Tuzlanskog kantona.

Služba za ekononmski razvoj i društvene djelatnosti Grada planirala je i okvirni budžet i broj zaposlenih gradske ustanove u osnivanju.

- Za početak je planirano da turistička zajednica zapošljava dvije osobe, koje bi bile isključivo administrativni radnici. Planirali smo da sjedište bude u Turalibegovoj ulici, dakle u centru grada, u poslovnom prostoru kojim upravlja i gazduje Grad Tuzla - kaže Vedran Lakić, šef Službe za
ekononmski razvoj i društvene djelatnosti.

Lakić navodi da će turistička zajednica imati zadatak da prikuplja sve podatke o turizmu kao privrednoj grani, priprema turističku ponudu i promovira turističke potencijale grada te animira investitore za ulaganje u nove smještajne kapacitete. Također, jedan od glavnih ciljeva bit će i
uvezivanje u jedinstven sistem privatnih smještajnih kapaciteta.

Prema Odluci o osnivanju, za tekuće poslovanje Turističke zajednice, koje podrazumijeva plaće, naknade i ostale izdatke, iz budžeta Grada Tuzla u 2017. godini bit će potrebno izdvojiti 30.000 maraka. Pored toga dodatnih 20.000 maraka bit će potrebno za adaptaciju poslovnog prostora, nabavku
namještaja i opreme za rad. Dakle, osnivanje turističke zajednice građane će u ovoj godini koštati 50.000 maraka, dok će se budžet za narednu godinu naknadno odrediti.

Broj turista i novac

Najviše turista u Tuzlu privlače Panonska jezera, koja do sada bilježe 305.000 prodatih ulaznica. Ako se tom broju pridodaju posjetioci sa sezonskim ulaznicama, broj posjetitelja ove godine premašuje 350 hiljada. Rekordna posjeta zabilježena je 2015. godine, kada je na Panonskim jezerima boravilo ukupno 378.000 kupača, ali treba imati na umu da je cijena ulaznica tada bila jeftinija, pa će 2017. godina po prihodima sigurno biti rekordna za Panoniku.

Da turizam u Tuzli i Kantonu ima perspektivu pokazuju i brojke za prvih šest mjeseci ove godine. U prvoj polovini 2017. godine Tuzlanski kanton je posjetilo 20.220 turista, koji su ostvarili 52.701 noćenje, a polovina tih noćenja ostvarena je u Tuzli, podaci su Turističke zajednice TK.

Riječ je o povećanju broja noćenja od 2,1 posto u odnosu na isti period prošle godine, ali s obzirom na to da je vrhunac sezone na Panonici došao nešto kasnije, tokom jula i u prvoj polovini augusta, pa su pozitivne brojke sigurno još veće.

Do sada je cijeli Tuzlanski kanton od turizma zarađivao oko 23 miliona maraka godišnje. Bit će zanimljivo vidjeti šta će pokazati brojke na kraju ove sezone. Dugoročni cilj Turističke zajednice TK je 50 miliona godišnje, a veći dio toga odnosi se upravo na Tuzlu.