open-navfaktor-logo
search
Radili na staroj opremi
Tuzla: Fondacija "Jusuf Nurkić" donirala mamograf Domu zdravlja
U prostorijama Doma zdravlja Tuzla danas je realizovana primopredaja digitalnog mamografa čiju su nabavku finansirale Fondacija "Jusuf Nurkić" i Vlada Tuzlanskog kantona.
20.05.2021. u 14:32
get url
text

Fondacija je obezbijedila 420.000 KM, a Vlada TK 40.000 KM.

- Kao predstavnik, prijatelj i tetak Jusufa Nurkića čast mi je što prisustvujem primopredaji mamografa. Poznato je da je Jusuf Nurkić u humanitarnim aktivnostima i evo danas je zahvaljujući njemu realizovana aktivnost nabavke mamografa za preventivnu dijagnostiku raka dojke. Bit ćemo podrška svima koji su transparentni i koji rade za dobrobit građana - kazao je Elvedin Trakić, predstavnik Fondacije "Jusuf Nurkić".

Medicinski direktor Doma zdravlja Samir Mačković je istakao kako su uposlenici radili na dotrajaloj i analognoj opremi te da je ova donacija veliki korak ka implementaciji procesa digitalizacije.

- Zahvaljujem se našem proslavljenom košarkašu Jusufu Nurkiću. Ovo je jedno veliko djelo. On se dokazao na sportskom polju, ali i na humanitarnom. Mi smo imali veliki problem s opremom, ali i kadrovima. Radili smo na zastarjeloj i sporoj opremi. S ovim aparatom idemo ka digitalizaciji, a mi nismo nikada mogli nabaviti jedan ovakav aparat - rekao je Mačković.

Vlada TK je osigurala 40.000 KM i svjesni su da bez podrške Jusufa Nurkića i njegove fondacije ne bi ovako brzo nabavili prijeko potreban mamograf.

- Moram se zahvaliti u ime Vlade TK porodici Nurkić i našem dobročinitelju Jusufu koji godinama pomaže, možda javnost to i ne zna, i pomaže u svim segmentima društva. Najviše kantonu u kojem je ponikao i svoju općinu. Zaista mu mnogo hvala - rekao je Vedran Lakić, ministar finansija TK.

Fondacija "Jusuf Nurkić" je preko UNDP-a BiH i Vlade TK dala podršku aktivnostima prevencije raka dojke, a očekivanja su da će liste čekanja u Domu zdravlja biti znatno kraće.

- Mamograf je ovdje, danas je zvanično isporučen. To je rezultat finansijske pomoći prvenstveno našeg košarkaša Jusufa Nurkića, ali i uz osigurano finansijsku kontribuciju Vlade TK. Zbilja mi je želja da i ubuduće nastavimo realizovati slične projektne aktivnosti kako razvojnog karaktera tako i one koje imaju veliki značaj za naše građane - rekao je Aldin Međedović, predstavnik UNDP-a.

U narednim danima mamograf će biti instaliran i testiran, a nakon toga će biti pušten u rad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.