Utorak, 26.05.2020.

Nezapamćeni prizori

Tuzla: Građani se uglavnom pridržavaju uputa da smanje kretanje, zatvorene brojne radnje

FOTO: AA

Gotovo prazne ulice u Tuzli pokazuju da se građani pridržavaju uputa Kriznog štaba Tuzlanskog kantona.

Suncem obasjan Trg slobode i bašte ugostiteljskih objekata bez ikog su prizor koji se ne pamti, čak ni u vrijeme agresije na BiH. Sa radom je prvi put prestao i jedan CD shop u centru grada, kojeg braća porijeklom iz Brčkog 25 godina nisu zatvarala.

- Radio sam svaki praznik, bilo da je riječ o Bajramu, Prvom maju, Novoj godini... Radio sam na -20 i na + 40. Punih 25 godina brat i ja nismo odmorili ni dana. Znaju to svi u ovom gradu. Međutim, ovo je viša sila i moramo se pridržavati datih uputa. Sa prijateljem Nikolom Brkićem sjedim u parku, razgovaramo, ali je radnja zatvorena - kaže Suvad Šabanović – Vili.

Tuzlanski fotograf Darko Zabuš poziva građane da budu solidarni.

- Ne razumijem da neko kupuje stotine kilograma brašna, a da ja ne mogu kupiti ni pet kilograma. Neka malo misle i na druge, pogotovo starije osobe. Moramo se svi pridržavati datih uputa i, kako vidim, građani su ozbiljno shvatili situaciju - kaže Zabuš.

Poluprazna i zelena pijaca u Tuzli. Nekoliko štandova radi, a među njima ima i starijih građana koji jednostavno bez pijace ne mogu. Prodaja je opala s pojavom koronavirusa, a prodavači strahuju kako će preživjeti naredne mjesece.

U Tuzlanskom kantonu, prema podacima Kriznog štaba, nema zaraženih koronavirusom. U utorak uvečer vršeno je testiranje jedne osobe na Univerzitetsko-kliničkom centru i, na sreću, rezultat je bio negativan. Više od 1.000 osoba dobili su rješenja o boravku u kućnoj izolaciji. Nažalost, ima i onih koji rješenja ne poštuju zbog čega su angažovani pripadnici Uprave policije MUP-a TK koji su neodgovorne pojedince legitimisali i izvještaje poslali nadležnim organima.

Kazna za nepoštivanje rješenja o kućnoj samoizolaciji kreće se od 2.000 do 10.0000 KM, a moguća je i kazna zatvora do godine. Vlada TK je na vanrednoj sjednici proglasila stanje nesreće za TK, a Krizni štab TK intenzivno prati globalna i regionalna kretanja i kroz različite mjere nastoji zaštiti građane i njihovo zdravlje.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh