open-navfaktor-logo
search
Podizati standarde
Tuzla: U toku Četvrti regionalni energetski forum
U Tuzli je u toku Četvrti regionalni energetski forum, jednodnevni skup koji je okupio brojne stručnjake iz cijele regije
22.11.2018. u 14:13
get url
text
Četvrti energetski forum Tuzla

Učesnici foruma obradit će dvije veoma značajne teme: "Energetska tranzicija: prilike i izazovi", te "Integracija obnovljih izvora električne energije", koje su vezane za proces energetske tranzicije, što će se neizostavno odvijati i na prostoru Bosne i Hercegovine. 

Ova tranzicija podstiče korištenje obnovljivih izvora energije na kojima zajednički moraju raditi sve zemlje regije, jer projekt korištenja obnovljivih izvora energije nije moguće realizirati samo na prostoru jedne zemlje.  

- U istoj ravni gledamo energetsku nezavisnost BiH, povećanje učešća obnovljivih izvora u ukupnoj količini energije i projekte energetske efikasnosti, koji će doprinijeti racionalnijem koriteštenju energije, ekonomoiji i ekologiji. BiH ne pristaje da Evropska energetska zajednica razgovara o druga dva pitanja, a da ne razmatra ono koje je vezano za energetsku neovisnost  BiH – istakao je generalni direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević.

On je istakao da u BiH rade energetski blokovi, koji nisu s najmodernijom tehnologijom, te bi ih trebalo ugasiti, a izgraditi nove s najsavremenijim tehnologijama.

- Taj put nema alternativu, a ukoliko nam ne dozvole gradnju novih blokova, postojeći će raditi narednih 50 godina. Mi ćemo 5.000 GW za naše građane i industriju proizvoditi iz postojećih blokova, koji nisu savršeni, ili iz zamjenskih u Tuzli i Kaknju – podvukao je Jašarević. 

Rekao je da je nova tehnologija predviđena u izgradnji bloka 7 TE "Tuzla“, a taj projekt se trenutno razmatra u Agenciji za državnu pomoć BiH.

Hrvatski stručnjak iz oblasti energetike Slavko Krajcar kaže da su oni sljedbenici evropskih direktiva.

- Mi smo sljedbenici evropskih direktiva, a koje su prije nekoliko dana u Evropskom parlamentu izmijenjene. Svi imaju potencijala da dođu do obnovljivih izvora energije, a taj put nije lagan, ali se njime mora ići – kaže Krajcar, uz  apomenu da je BiH u ovom sektoru već napravila određene korake, te da je taj put neminovan, zajedno s ostalim evropskim zemljama.

BiH je obavezna izvršiti i dekarbonizaciju energetskog sektora, jer je potpisnica ugovora o Energetskoj zajednici.

- U obavezi smo da počnemo izradu integrisanog energetskog i klimatskog plana BiH za period od 2021. do 2030. godine koji će definisati pravac razvoja energetskog sektora. Kao potpisinica svih sporazuma, naša zemlja je u obavezi da podiže standarde, što moramo raditi postepeno – smatra pomoćnik ministra za energetiku u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomnskih odnosa BiH Admir Softić.

Balkan je u deficitu s električnom energijom, a ima najveću cijenu na prostoru cijele Evrope, kaže Dejan Stojčevski, tehnički direktor Srpske berze električne energije. 

- Kada je riječ o obnovljivim izvorima energije, još uvijek ne postoji regulativa koja bi ih obavezala da idu na berzu električne energije. Oni još uvijek idu kod javnog snabdjevača, koji otkupljuje cjelokupnu količinu - smatra Stojčevski.

Podrška organizaciji ovogodišnje sesije REF-a osigurana je u okviru projekta "Western Balkans Energy Transition Dialogue – WeBET", kojeg u BiH implementira Udruženje za razvoj NERDA Tuzla, a podržava Ministarstvo održivosti i turizma Republike Austrije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.