open-navfaktor-logo
search
Mirna šetnja
Tuzlaci odaju počast ubijenima u genocidu: Po jedan korak za 8.372 žrtve
- Premlada sam da se sjećam, ali mislim da mladi trebaju čuvati Srebrenicu od zaborava. Moj otac je preživio izlazak iz Srebrenice u julu 1995. godine i na tom putu su mu ostali brat i otac - kaže Belma Omerović
10.07.2019. u 19:02
get url
text
Šetnja za Srebrenicu u Tuzli

Više stotina građana priključilo se danas u Tuzli "Mirnoj šetnji 8.372 za Srebrenicu". Oni će u znak sjećanja na ubijene u genocidu, u šetnji koja traje oko dva i po sata, danas preći 8.372 koraka, po jedan za svaku žrtvu.

Ovaj događaj organizirala je neformalna grupa građana putem društvenih mreža, već petu godinu zaredom.

- Tuzlaci na ovaj način žele odati počast ubijenima u genocidu. Tuzlaci svih generacija su se odazvali, jer je Srebrenica najveća rana tokom agresije na BiH, koja simbolizira sva stradanja - kaže Adi Selman, član neformalne grupe koja je organizirala "Mirnu šetnju za Srebrenicu".

Dunja Brković prvi put je na ovaj način odlučila odati počast ubijenima.

- Već dugo imam želju da se priključim, ali do sada nisam imala priliku. Bila sam u Potočarima i to je na mene ostavilo snažan utisak. Želim danas barem na ovaj način da obilježim taj datum. Trebali bi svi da imaju obavezu da odu u Srebrenicu i Potočare, posebno mladi, jer to je nešto jako sveto za nas - kaže Dunja Brković.

Mirna šetnja krenula je u 18 sati ispred tuzlanskog Bosanskog kulturnog centra, a među okupljenima je bila i 19-godišnja Belma Omerović.

- Premlada sam da se sjećam, ali mislim da mladi trebaju čuvati Srebrenicu od zaborava. Moj otac je preživio izlazak iz Srebrenice u julu 1995. godine i na tom putu su mu ostali brat i otac - kaže Belma Omerović.

Prije polaska kolone, u holu BKC prisutni su posjetili postavku izvezenih jastučića na kojima su imena ubijenih u genocidu, slušali su "Srebrenički inferno", a prije polaska intonirana je i himna BiH.

{$galerijaFotografija}

 

Šetnja za Srebrenicu
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.