Službenici MUP-a Tuzlanskog kantona počeli su sa upozorenjima i sankcionisanjem građane koji se biciklom, mopedom ili motorom voze kroz pješačku zonu na tuzlanskom Korzou.

Zakon za kršenje ovog propisa predviđa novčanu kaznu u iznosu od 40 KM.

Kako je kazala glasnogovornica Uprave policije MUP-a TK Amra Kapidžić, građani su se žalili na bicikliste i vozače mopeda koji voze pješačkom zonom.

- S obzirom da je u toku ljetna turistička sezona povećano je prisustvo pješaka na pješačkim zonama. Imali smo određen broj pritužbi građana vezano za bicikliste i vozače mopeda koji se voze pješačkom zonom. Policijski službenici su počeli da provode i preventivne i represivne mjere – kazala je Kapidžić.

Većina biciklista i mopedista do sada nisu obraćali pažnju na saobraćajne znakove, a rijetki su silazili sa svog vozila i zonu prelazili kako zakon propisuje.

Policijski službenici ističu da su pored upozorenja napisali i nekoliko kazni i prekršajnih naloga.

- Imali smo slučajeve gdje je maloljetni biciklista udario maljoljetnog pješaka. Apelujemo na sve učesnike saobraćaja da kada ulaze u pješačku zonu pored sebe guraju biciklo ili moped – rekao je pomoćnik komandira u PS Centar Abdulah Mešić.

Rekacije na upozorenja i kazne su različita. Svi se uglavnom slažu da Zakon treba poštovati, ali i da biciklistima treba obezbijediti pješačke staze.