open-navfaktor-logo
search
Zavod
Tuzlanski kanton: Do sada iskorištena 51 hiljada doza vakcina
U Tuzlanskom kantonu danas je počela vakcinacija doniranim vakcinama iz Srbije, kojih nakon provedenog nadzora ima tačno 4.960. Za vakcinaciju ovim vakcinama proizvođača AstraZeneca prijavilo se 3.236 osoba, potvrđeno je za Faktor u Zavodu za javno zdravstvo (ZJZ) Tuzlanskog kantona.
06.07.2021. u 15:53
get url
text

Spomenute vakcine bit će upotrijebljene za vakcinaciju uposlenika Ministarstva unutrašnjih polova (MUP) i Uprave policije TK, prosvjetnih radnika, studenata treće, četvrte, pete i šeste godine medicine, veterinara, inspekcijskih službi, medijskih radnika, studenata farmaceutskog i edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, pripadnika sudske policije i civilne zaštite, radnika u matičnim uredima, zaposlenih u Poreznoj upravi i pogrebnim društvima te djeci s posebnim potrebama i njihovim roditeljima.

- Još nisu formirani spiskovi svih kategorija koje su označene kao prioritetne, ali proces vakcinacije je počeo. Očekujemo da ćemo kroz kompletiranje spiskova iskoristiti sve vakcine koje su dobijene kroz donaciju - kaže dr. Jasmina Brkić-Džambić iz ZJZ TK.

Prema podacima ZJZ TK do 5. jula je u TK došlo 58.720 vakcina različitih proizvođača. Ukupno je aplicirano 50.998 doza, prvi dozu primilo je 29.812, a obje doze 21.186 osoba.

Dom zdravlja Tuzla danas je otvorio poseban punkt za vakcinaciju prioritetnih grupa, koje će primiti vakcine koje su došle kao donacija Srbije.

- Punkt će raditi od 11 do 19 sati svakoga dana. Danas su vakcinisani pripadnici MUP-a TK i vatrogasci, a daljnji tok vakcinacije ići će po programu koji je sačinjen u Domu zdravlja Tuzla - kaže dr. Džana Atlić iz Službe opće porodične medicine u Domu zdravlja Tuzla.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.