open-navfaktor-logo
search
Izborni rezultati
Tuzlanski kanton: Pad SDP-a u svih 13 općina, najviše u Tuzli, SDA stabilna, PDA i DF u velikim problemima
Nakon što je izbrojano više od devedest posto glasova u Tuzlanskom kantonu, slika o tome ko je kakav rezultat napravio postala je jasna. Najveći gubitnici su PDA, DF i SDP, SDA je zadržala poziciju i ostaje najjača stranka u kantonu, a nove stranke Socijaldemokrate (SD) BiH i Paltforma za progres imaju respektabilne rezultate.
19.11.2020. u 19:43
get url
text

U izbornoj noći jedini kantonalni odbor koji se oglasio saopćenjem bio je KO SDP-a Tuzla i pompezno objavio da su "sačuvali socijaldemokratiju u TK i doprinijeli rastu SDP-a BiH". Uz njih gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović proglasio je pobjedu uz konstataciju "da je dobio najviše glasova u svim mjesnim zajednicama", a u Tuzli ih ima ravno 40.

Brojke ne lažu

Krenimo s dijelom o "rastu SDP-a u TK". SDP u ovom trenutku na Lokalnim izborima u TK ima osvojenih 27.989 glasova. Ta partija je na Općim izborima u TK imala 49.326 glasova, dakle sada ima manjak veći od 21 hiljadu glasova.

Pošto u KO SDP-u zamjeraju novinarima koji se bave prostom matematikom i sabiraju glasove te kažu da ne valja miješati Opće i Lokalne izbore, da ispoštujemo i to i kažemo da je SDP na Lokalnim izborima 2016. u TK imao 45.288 glasova. Dakle, na lokalnom nivou, minus za četiri godine iznosi 17.299 glasova.

Kada smo već sabrali sve općine, vrijedi reći da je SDP u svih 13 općina TK, 2020. dobio manje glasova nego 2016. godine. Najdramatičnije je u bastionima SDP-a Tuzli, Gračanici i Gradačcu. U Tuzli je SDP pao za 6.227 glasova, odnosno sa 14.610 na 8.383, s tim da treba prebrojati još neka biračka mjesta, pa odstupanja mogu biti u nekoliko stotina glasova, ali poenta ostaje ista. U Gradačcu su broj glasova prepolovili i sa 5.680 pali na 2.745. U Gračanici imaju najmanji pad sa 6.837 na 6.183.

Tačno je da su Jasmin Imamović u Tuzli, Edis Dervišagić u Gradačcu i Nusret Helić odbranili pozicije, ali je jasno da oni sve manje "vuku" svoju stranku. Naprimjer, Jasmin Imamović je sada dobio 20.508 glasova, a prije četiri godine imao je četiri hiljade više. Kao naučna fantastika sada djeluje njegov rezultat iz 2008. godine kada je dobio više od 35 hiljada glasova.

U SDP-u TK ustvrdili su i da su odbranili socijaldemokratiju u TK. Postavlja se pitanje od koga.

SDA kao 2018.

SDA je na Lokalnim izborima u TK osvojila 48.919 glasova, a na Općim 2018. godine 49.074. Dakle, uz ostatak od nekoliko procenata neprebrojanih glasova SDA će praktično izjednačiti razultat, što znači potvrditi primat.

Ako su u SDP-u mislili da socijaldemokratiju brane od drugih ljevičara, veliko je pitanje koliko su i tu uspjeli. SDBiH je u TK osvojio 18.277 glasova, a Platforma za progres 5.661. Radi se o novim strankama, koje su do glasova došle u situaciji kada nisu imali konvencionalnu kampanju i direktan kontakt s biračima zbog pandemije. SDP sa decenijskom infastruktirom, uspio je od dvije nove stranke ljevice osvojiti samo četiri hiljade glasova više.

Zbog toga pada u vodu i priča Jasmina Imamovića, koji je misleći na SD, rekao da je SDP pojačan odlaskom nekih ljudi. SD je treća stranka u TK sa više od 18 hiljada glasova, a minus SDP-a je 21.000.

Imamović je "preletio" i kada je proglasio pobjedu u 40 mjesnih zajednica. Poražen je u najprepoznatljivijem radničkom naselju u Tuzli, rudarskom Mramoru, gdje je Vahid Jusufović (SD-DF) osvojio 402 glasa, a Imamović 304. Izgubio je i u Dragunji, gubi u Šićkom Brodu i Mihatovićima, gdje, istina, nije obrađeno po jedno biračko mjesto.

Manjak PDA i DF-a

Dramatičan pad doživjeli su DF i PDA, posebno kada upoređujemo s Općim izborima prije dvije godine. PDA je sa 37.465 glasova pala na 17.494, dakle više od 50 posto. Podrška DF-u je prepolovljena sa 14.546 na 7.734.

Gledajući rezultate u kompletu Tuzlanski kanton je sve samo nije utvrda ljevice, koliko god to neki željeli predstaviti. SDA sama ima samo tri hiljade glasova manje od SDP-a, SD-a i Platforme zajedno, a posrnula PDA, ima dva i po puta više glasova od DF-a.

U TK je samo potvrđeno da je ljevica u BiH u velikom padu, a predvodnik tog trenda svakako je SDP. Lokalni izbori razotkrili su da je ova partije kula od karata, koja zahvaljujući vremešnim načelnicima Jasminu Imamoviću i Nusretu Heliću te mlađem Edisu Dervišagiću, pokušava održati pobjednički narativ spinovima o odbrani i zaštiti, ali matematika je neumoljiva, pa bio im draži minus od 17 ili 21 hiljadu glasova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.