open-navfaktor-logo
search
Nema novih pozitivnih
Tuzlanski kanton: Žena koja je ranije bila pozitivna na koronavirus umrla od zatajenja srca
U Zavodu za mikrobilologiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla u posljednja 24 sata testiran je 151 uzorak na koronavirus, a niti jedan od njih nije pozitivan, rekla je danas ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.
16.04.2020. u 13:48
get url
text

U UKC-u je, od 27. marta do danas, testirano 1.937 uzoraka, od kojih su 84 bila pozitivna.

- U TK imamo 70 aktivnih slučejeva. Broj oporavljenih je i dalje 11, a imali smo još jedan smrtni ishod. Preminula je starija pacijentica u Medicinskom institutu Baye (MiB), bivšem Centru za srce, koja je 29. marta bila pozitivna na koronavirus, zatim je prije dva dana bila negativna na retestiranju i danas je trebala biti ponovo testirana, ali je preminula jutros oko 3 sata, od svoje primarne bolesti, zatajenja srca - rekla je ministrica Čolić.

Podsjećamo, na MIB-u je prije destak dana preminula 73-godišnja žena, koja je bila srčani bolesnik, a također je prilikom testiranja bila pozitivna na virus SARS-CoV-2. Dakle, u TK se do sada preminule dvije osobe, koje su, prilikom testiranja bile pozitivne na koronavirus.

- Kada su u pitanju oboljeli od bolesti COVID-19 13 ih je smješteno na uKC-u, na Medicinskom institutu Bayer je jedna osoba, jedna je u brčanskoj bolnici, a u kućnoj izolaciji je 55 osoba pozitivnih na koronavirus. Jedna osoba je ranije prebačena u drugi kanton zbog nastavka liječenja - kaže ministrica Čolić.

Kada je u pitanju raspored pacijenata po klasterima, klaster MIB-a sada broji 33 pacijenata, klaster Srebrenik 16, klaster Klinike za ORL UKC-a Tuzla 10, klaster Sapna osam, klaster Tuzla dvije, dok klaster Banovići ima jednu osobu. Još jedna pozitivna osoba u TK nije vezana niti za jedan klaster. Ugašeni su klasteri u Lukavcu i Gračanici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.